Učitelj

630 | ._ Учитељ

сам био школ, надзорник у срезу посаво-тамнавском како су учитељи из целог тога краја решили на своме среском већу да раде на подизању живинарства и какве су дивне резултате били постигли. Код сваке школе, у свакој школској авлији, гди год сам долазио, опазио сам велике множине кокошака од најодличнијих врста, да је то било милина гледати. Сваки учитељ је изабрао једну специјалну врсту кокошака, коју је култивисао. Тако код једнога сам видео само Лангшане, код. другог Плимесрок, код трећег Орпиготшоне, код четвртог Вијандоте и т. д. Те године је била у Шапцу и велика пољопривредна изложба на којој су ПЕТА из среза Посаво-Тамнавског однели рекорд. |

Утицај тог рада учитељског у поменутом срезу и данас се још опажа. И то чини част нашем учитељству.

Овај пример може послужити и садашњим генерацијама како би у овом погледу могли много урадити, како за опште ствари тако и за своју личну корист. При свакој школи има _ увек веће двориште а има места и за подизање живинарника, · најзад и ученици који треба да се упућују у ову грану привреде, могу учитељу увек помоћи при гајењу живине, родитељи који долазе школи чешће имаће прилике лично да се упознају са рационалним радом око подизања живине, па ће више пута и помагати учитељу и с храном кад виде како. њихова деца имају користи од оног што уче а учитељ може поред лепог примера околини својој и лепе материјалне користи да има. На селу држи свака кућа разну живину, али ту нема потребног знања и разумевања за исхрану а нарочито за избор и набавку добрих раса живине. Све то може код. доброг учитеља који је упознат овом граном пољопривреде да се упозна. Сем тога живинарство је и лепа забава и лепа живина је украс дворишта.

У овој књизи, чији наслов горе исписасмо, изложена је врло лепо и практично како треба гајити и подизгти све врсте живине, како бива укрштање раса, одабирање, носиво,. чување јаја, извођење пилића, расе кокошака, ћурака, пловака, гусака, и др, и најзад болести од које живина болује.

Књигу је писао и издао стручњак и нема јој се шта приговорити ни у погледу садржине ни у облику излагања а техничка израда је доста добра. Снабдевена је врло великим. " бројем илустрација.