Učitelj

Хроника | 685-

nenapujH. Међутим, то је из основа погрешно. Ми на овом месту нећемо да доказујемо да је то погрешно, јер то је јасно. свакоме. Али ћемо напоменути, да смо желели, радили и очекивали, да се та мера овогодишњим амандманима исправи, и да се цензус спусти ако не на 30 година службе како би требало да буде, а оно бар на 32 године како је било и како је и сада у школском закону. Међутим, остало је опет са 35 година. На молбу Учитељског Удружења, да се то поправи, речено је, да за сада таква атмосфера влада и да је таква · психологија према учитељима, да од тога не може бити ништа и ништа није ни било. Остаје само једина нада коју је дао садашњи Министар просвте г. Грол, да ће се новим школским Законом ствар ипак исправити.

Чиновнички закон. — Министар финансија поднео је ове амандмане: |

Овлашћује се Министарски Савет да у сагласности са Финансијским Одбором Народне Скупштине, уредбом, у смислу чл. 94 Устава измени и допуни одредбе закона о чиновницима

Измене и допуне имају бити у овим границама:

1) принадлежности државних чиновника и службеника _ имају се, узимајући за освовицу досадању поделу, регулисати сразмерно важности и одговорности рада, који чиновник врши као и трајање његове службе с тим, да се буџетом одобрени кредити на ове издатке не могу прекорачити;

2) одредбе о пензијама имају се изменити и допунити ако, да са једне стране спрече неоправдано оптерећење државе, а с друге стране да се потпуно обезбеде они државни_ чиноввици и службеници, који су допунили службено време или који су служећи државу постали неспособни за даљи рад и привреду.

У том циљу измевити и допунити одредбе које говоре о условима под којима се стиче право на пензију, о условима. под којима чиновник и службеник може бити пензионисан и о времену које ће служити за основицу за одређивање пензије.

Ове измене и допуне не могу се односити на оне државне. чиновнике и службенике који су пензионисани пре ступања. на снагу овога закона.

«