Učitelj

Цртање у забавишту 825

У. Обрада наставног градива.

Да би се цртање у забавишту што правилније изводило, потребно је имати на уму извесне хигијенске и методичке принципе. 1. Хигијенски принципи.

а). Децу треба научити правилном седењу. — Крива кичма је најчешћа појава код ђака услед дугог и неправилног седења у школи и код куће. Кичма се криви на једну или другу страну а најчешће са испупчењем на десној страни. То бива више код девојчица и код слабе, неразвијене и несразмерно високе деце.

6). Држање хартије мора да буде правилно. — Хартија за цртање треба да лежи право испред детета и несме се никако покретати за време цртања. Шака и прсти могу да се покрећу, али хартија никако.

в). Рука мора да буде покретљива. — Пошто заокругљене или обле линије деца лакше цртају него праве, то се рука по могућству не сме наслањати на клупу, како би се слободно развијала њена сигурност и смелост у раду. Зато забавиља још У почетку цртања покаже деци, да не покрећу само шаку већи руку у једном истом месту. У том су смислу најбоља вежбања по ваздуху. 5

г). Хигијена ока мора да буде нарочито заступљена. Пошто очи играју главну улогу при цртању, то треба да буду довољно удаљене од хартије на којој се црта. Светлост треба да пада са леве стране и да буде умерена, јер и јака и слаба светлост шкоде очима. Чак и умерена светлост је непријатна ако не дејствује равномерно и правилно. Затим прашина, дим, трљање очију нечистим прстима, нагао прелаз из мрака у светлост и обратно, такође су штетни по очи.

д). Мрежасту хартију не употребљавати. — Све линије, које се укрштају, шкодљиве су за очи, кад се у њих дуже гледа и отуда коцкасту хартију не треба употребљавати.

Б). Лењир и шестар такође не употребљавати. — Исто тако и гума се употребљава само по одобрењу забавиље, али је ипак боље у прво време забранити њену употребу, да је деца не би злоупотребила.

a