Učitelj

Хроника 857

торије повереништва Загреб захтевали, да се скупштина обави 11. августа, по скраћеном поступку и са скраћеним дневним редом, како би могли отићи на погреб пок. Стјепану Радићу. Шири Главни Одбор У. Ј. У. затим и сама скупштина усвојили су овај захтев хрватских учитеља и поступљено је као што је напред речено. Ипак, и за тако кратко време дневни је ред исцрпљен сем читања тема: „Са скуп-_ штине Интернационалне Федерације Учитељских Друштава и Конгреса у Берлину", од г. Јосипа Шкавића, „Учитељско самообразовање“, од г. Алојза Хрешчака и „Омладинска лектира и књижевност“, од г. Људевита Крајачића, и сем претреса и усвајања нових правила. За теме је решено да се одштампају у „Учитељу“, а правила су на предлог Одбора за Правила, чији је известилац био председник Загребачког Повереништва, одложена до бољих прилика, „јер садање прилике и најновији догађаји“ нису подесан моменат за то. Кад ће се правила изнети остављено је Извршном Одбору у договору са управама повереништава.

Морале су бити донесене одлуке о буџету за наредну годину и о извештају о раду за прошлу годину. Буџетски је одбор нашао, да је финансирање у прошлој години исправно, да прекорачења нема, да предложени буџет треба примити но с тим, да се предложена чланарина од 15 дин. смањи на 10 дин, а да расходе у толико смањи сам Извршни Одбор. Управа од овог смањења није правила питање и буџет је за наредну годину примљен. И ако је огромна већина скупштине била расположена према управи, било је и нешто опозиције. Она је дошла до изражаја приликом дебате о буџету, јер се бојала да неће доћи до речи на извештају, због краткоће времена. И ако су говори опозиције били махом жучне природе, они су ипак били достојанствени с мањим изузетком. Вођени су на стварном терену, а не са вређањем и ометањем рада.

После буџета прочитао је известилац извештајног одбора извештај о извештају и раду Главног Одбора. Известилац је казао, да је одбор размотрио извештај о раду Управе и да је констатовао са пуним задовољством, да је рад Главног Одбора у прошлој години био особито интензиван. „Према приликама у којима је имао да ради био је