Učitelj

790 ___ Ума те

лица методе пројеката, каже, да садашња школа даје деци не оно што је њима потребно, као девојчицама и дечацима, него оно што ће бити доцније потребно, као људимаи женама.

2. Друга је битна ознака методе пројекта ослобођење од читања, писања и рачуна као засебних школских предмета, пошто је њима формални задатак, а место тога мора се што више поклонити пажња садржајним предметима.

Трећа је особина ове методе ванредна активност васпитаника, активност не принудна, не по захтеву васпитача, већ по инициативи самог детета, по његовој вољи и жељи.

Ова метода пројеката почела је собом у Америци потискивати све друге системе и правце и пребацила се и У Европу где се почела примењивати нарочито у Русији и Енглеској.

Као што се види у овој новој школи не може бити ни говора о испитима, бар у том дивљем облику, како њих има сада, нити о распореду часова, овом калупу дечјих духова, па чак ни о редовном прелазу из разреда у разред на основу наших оцена, које су пре зло него добро.

Још неколико речи о Манхајмском систему, Овај је систем, несумњиво, велика добит за школе због селекције деце према даровитости и у томе смислу има своје заслуге, али у у овим школама раде по предметном систему, постоји наш обичајни распоред часова, испити, а што је најглавније и у њему се слабо развија колективизам; осим тога тај систем много скупо кошта. Код Далтон - плана и методе пројеката најозбиљније и најтеже је питање начина рада, т. ј. како да ce ради у овим новим школама, какав има да буде наставни поступак. Сада се више не улази у компарацију нове и старе школе, тај је већ проблем решен у неким земљама на тај начин, што се стара школа признаје за застарелу, која не одговара духу времена и социалним захтевима и која се мора заменити новом. Много је, понављам, актуелније питање о наставном поступку у новој школи јер она захтева не само спремне наставнике, него и одушевљене за нову школу, праве ентузиасте.

"Мишљења сам да је у интересу народа и државе, јер се квалитет народа одређује квалитетом школе, да се и код нас:

Па а си а а о маса: