Učitelj

Лав Толстој 873

Он може строгим доктринарима бити и ненаучан и необјашњив,

а одушевљеним радницима за људски прогрес и добро дошао и у свему тачан и велики. Цркви је могао изгледати отпадник а правим хришћанима један од нових еванђелиста. Он може бити и хваљен и нападан. Али је једно тачно и неоспорно, да је он био и остао велика радионица људског ума и морала, неуморни заточник духовне и моралне слободе, борац за људска и божанска права на земљи, бич тираније и свих грубих лажи културе. Он је био огромна памет и колосално срце у служби за ближњега, за добро човечанства. Он је највећи руски књижевник и светски проповедник нове вере, нових погледа на живот. Један од хероја, тако ретких у историји људства, он је се јавио у време, кад је његова реч била потребна и он је освојио велике масе поштовалаца и ученика. Био је мученик свога размишљања и својих учења, патио с паћеницима и очајан и скептик у све, имао опет једну јасну веру у добро, у моралан прогрес, у опште добро човечанства.

Нарочито је данас, после рата, у овом расклиманом моралу његова реч од необичне важности. Данас, искључиво данас, он се може читати и проучавати са коришћу и задовољством и његове и грешке и врлине могу бити примљене као искрени савет великог хуманисте и проповедника. Вероватноће какво доцније време обновити и осветити култус Толстојизма у корист моралног препорођаја човечанства.

Искључиво за наш народ и по својој словенској сродности и по симпатији, коју је имао за нас, има велики значај. Он је бранио потиштене и дао свој апел за нас против анексије Босне и окупације. Он нас се сећа | иу „Ани 1D Boj и помиње нашу борбу против угњетача.

Његова дела имају вредности за нас и по томе, што су код нас скоро сва преведена, те су тако силно васпитно утицала на наше читаоце, који су га, без разлике година, страсно читали и одушевљавали се његовим мислима и доктринама. А то је све имало и моралног и социјалног утицаја па и политичког на наша ранија колена читалаца, као што и данас могу са слашћу читати његова дела ови редови друштва и са коришћу, која је од тога јединствено велика. .

Слава великом Толстоју!