Učitelj

Увод у педагогику нове школе __ 879 ико | 2 2 АВР

облик љутске заједнице. Ове тежње налазимо данас скоро у свима областима културног живота и рада појединих народа а огледају се у врло јакој духовној размени између појединих народних заједница и међусобном утицају у науци, техници, уметности, литератури и др. Kao BH y многобројним покушајима за интернационалним споразумевањима, приређивањем честих међународних конгреса и оснивањем разних светских савеза, лига и удружења са вишим циљевима 4 задацима.

Од правих заједница данас имају особиту вредност као васпитне заједнице, породична заједница као ужа и народна заједница као шира и виша, а исто тако велику васпитну вредност данас треба да има и пдеја опште-човечанске заједнице, која би се у будућности и новом времену имала и релизовати. Све ове заједнице утичу на своје чланове васпитно непосредно а посредно преко разних и многих ужих и ширих реалних заједница, које обично дејствују у облику разних помоћних форми, удружења и савеза, организација и институција националних, социјалних, привредних, професионалних, конфесионалних, политичких, школских, омладинских и других. Све ове помоћне заједнице имаће васпитну вредност и биће уже реалне васпитне заједнице, ако идејном вредносно буду у служби једне више н. пр. народне и општечовечанске заједнице, јер оне једино преко њих добијају карактер и ознаке правих али само ужих и нижих реалних заједница и способност за правилно васпитно дејство. У противном случају, без овога, оне би изгубиле карактер правих заједница и претстављале би стварно само разне друштвене форме и институције, које у васпитном погледу могу бити штетне и деструктивне, као неодговорни, непозвани и лажни васпитни фактори.

2. Заједница према маси и друштву.

Права, виша или духовна заједница носилац је духовног садржаја и виших вредности и претставља један духовни организам, пи као шаква, она се принцићијелно разликује од масе и гомиле, као п од друшшва. Данас се врло често разне социјалне форме и иституције, удружења и савези, погрешно називају заједницама, и ако често немају нимало ка-