Učitelj

890 Учитељ

јица покушала испитивање без употребе апарата. Далеко би нас одвело да ове њихове успешне методе овде расправљамо. Њихове методе показују да се психотехничко испитивање може успешно извршити и без апарата.

Ове методе од Мбае, Sipmann-a и 5товгепђет )-а. усвојила. је Немачка Железничка Дирекција, јер је у фебруара 1921. год. створила Психотехнички Биро за позиве, којему је задатак испитивање шегрта за железничке радионице и за намештање у железничком саобраћају и железничким радионицама. Такође су поихотехничка испитивања на жељезницама уведена у Келну, Фракфурту и Минхену. Сем овога једна од чувених великих фирми у Берлину А. Е. 6. (Bunnenstrasse) увела је ова психотехничка испитивања; исто тако позната фирма 2658 у Јени 1918. г. увела је психотехничка испитивања. Такође фирма Wilhelm Morell у Лајпцигу, Мазећитепфајђт Augsbure у Нирнбергу, па фирма Ludwik Lowe у Берлину. Сва њихова испитивања не разликују се битно од овде расправљених метода. И друге фирме у Немачкој уводе ова претходна испитивања о способности кандидата - приЈавника. Тако н. пр. чувена Крупова фабрика у Есену, BenzGaggenam Daimler, Reinische Metalwaren – und Magchinenfabrik у Диселдорфу. Од других држава Америка је увела у великом обиму испитивање не само у индустрији него и у другим областима, и она је првокласна у овом правцу.

3. Примена Психологије у трговини.

• У трговачке функционере убрајају се продавци, продавачице, пословође и шефови радње, благајници, књиговође контоаристи). За трговачко канцеларијско особље — означене су као потребне ове способности: општа интелигенција, добро памћење (нарочито оптичко), смисао за ред, брзо схватање наредби, тачност у извршењу наредби, сигурно знање у рачунању, добро писмено изражавање (ово последње на пример ни мало није потребно за металне раднике). За успешан раду трговачкој канцеларији треба ове особине психотехничким путем да се утврде.

Методу за испитивање код ове професије објавио. је 1919. год. РК, који је вршио испитивање код мушких и женских трговинских функционера. Његов се метод састоји из шест ступњева анализирања: ;