Učitelj

892 Учитељ

Економско разумевање дознаје се у одговору овог питања: „Какве би имало последице проналазак метничког вуненог кон, у ца за Немачку“ —

Способност за трговинско вођење разговора испитује се на тај начин, што се фингира продаја извесног артикла, нпр. једног шешира, и стављају се као купци шешира различне особе: сељанке, чиновничка жена из вароши, дама из отмених кругова.

Језична вештина испољава се у језичној вариацији става: „У одговору Вашега писања,“ или „У пролеће цветају дрвета,“ или се тражи да испричају писмено један доживљај, нпр. један излет.

Практично сналажење испитује се у покушају са адресном књигом (оних 6 ступњева горе). Способност брзога ориентирања (ту се испитује једновремено и лажња) испољава се кад се од кандидата захтева да нађе на столу известан предмет који је претрпан разним предметима. Ово се постиже и на овај начин: кандидат је дужан да један „штос“ карата с великим и малим словима уреди по азбуци. Често се тражи за трговинске намештенике и писање помоћу „писаће машине,“ за коју су потребне разне психофизичке способности: брзина покрета руку и прстију, способност моторичне локализације, визуелно памћење, дар комбинације у случају нечитко писаних текстова и способност за вишеструко поступање.

Порковски је створио психотехничку канцеларију код Auerlicht-Geselischaft у Берлину још пре појаве Медеових испитивања. Он означава као потребне способности за трговинске функционере: 1.) памћење за оптичке и логичке садржаје, 2.) пажња и способност концентрације, 3.) способност комбиновања, 4.) практична способност проналажења, 5.) брзи формални преглед датих садржаја. |

Способност концентрације испитивао је на овај начин: кандидат је дужан што брже у датом тексту сва слова а и е да прецрта и то: а укосо с лева на десно, а е — с с десна на лево. Број тачно прецртаних слова изброји се. Најбољи посао сматран је онај, који је имао 216 исправних прецртавања за 4 мин. и 16 секунади, а најгори који има свега 73 тачно прецртаних слова у времену од 7 мин. и 30. секунади.

За испитивање егзактности у поступању дају се кандидату два текста да их корегирају: један са 10 штампаних погрешака, а | други са 5 рачунских грешака.