Učitelj

Dečja lektira i dečja literatura ___GOŽ

Овде се, разуме се, не можемо упуштати у појединости метода које су све нашле примене код великих предузећа и фирми у Сједињеним Државама, јер американски пословни свет необично много полаже на помоћ научне Психологије у остварењу њихових циљева.

—Наставиће се —

Dečja lektira i dečja literatura

Mi smo u ovoj dosađašnjoj našoj raspravi uočili ovo: a) da se u izvjesnim krugovima još uvijek mnogo operira s posebnom dječjom književnošću, koja mora biti tendenciozna, puna moralnoga poučavanja bez obzira na umjetničku stranu; b) da je našu dječiu književnost preplavio šund kriminalnih i deđektivskih romana i pripovijeđaka, koji je našu djecu gotovo posvema odvratio od prave i vrijedne dječje knjige i đa je sav taj šund pisan računom, naime, da je pisan prema psihološkim i spolnim dispozicijama mladih čitača. Ono pod a), zastarjelo je i pogrešno, ono pod b), opasno i zlo.

Protiv jedne i druge vrste literature valja povesti borbu. Protiv prve, jer sa starim naziranjem o nekakovoj specijalnoj dječjoj literaturi, koja stoji pod strogim ftutorstvom peđagoga, valja jedared posve prekinuti, a protiv druge, jer je ona rak rana našega društva ı jer ta vrsta literature dijete ne samo otuđuje pravoj književnosti, nego ga i odvraća od ispravnoga gledanja života i snalaženja u njemu. /jiževnost za djecu mora biti prožeta UVisohim primcipima čiste umjetnosti, mora biti estetshi apsolutno na visini pravoga umjetničkoga rada i mora svojom efičkom stranom biti jaka : ргаластја. Samo fahva umjetnosi u oblasti dječje Rnjiževnosti bif će hadra da presvoji dijete posvema, da ga svega prožme jahim etičhim i moralnim naziranjima ! зато Такоа | umjetnost moći če da ga odvrati od loše kriminalne i dedehtivshe lehtire i navrati njegov ukus svemu, Što je uzvišeno i plemenito. Ona će mu svojom dubokom estetskom vrijednosti i prikazivanjem života na osnovi logičnih mogućnosti i psiholoških ispravnosti ostavljati u duši dubokih i trajnih pojmova. Dakako, da pri tome prema ranije istaknutim fipovima mlađih čitača valja uvijek oda-