Učitelj

Из школског рада 905

из ШКОЛСКОГ РАДА

Прича о немилостивом слузи

Предавање из науке о вери и моралу у IV. POPU основне школе.

Наговештај: Исус прича, како се цар обрачунавао са својим слугама.

Прича.

1. Одељак. — Већина је од вас видела како се људи обрачунавају у трговини. Један који је то видео нека објасни како се то врши. Понеки људи не плаћају одмах, него остају дужни. Нашта се они заричуг (Да ће дуг платити.) Шта бива ако то не учине2 — За време Исуса био је на Истоку закон, да дужник који не може да плати дуг, допадне у тамницу. Понекад је дужник био окиван и ланцима, а по Мојсијевом закону таквом се човеку могла продати и жена и деца као робови. Каквим се новцем исплаћује дуг код наср (Динарима и парама.) За време Исуса обрачунавали су се са мањим дужницима у грошевима. Колико вреди грош> (Двадесет пара или петину од динара). Са већим дужницима обрачунавали су се у талантима: један талант је вредео 4000 динара.

По овој нашој причи цар се обрачунавао са својим слугама. Прво му је дошао један, који му је био дужан 10.000 таланата. Колико је то по нашем новцу (Четрдесет милиона динара). Ви се томе чудите, али не заборавите да је то прича. Како је то могућно, да слуга толико дугује (Није плаћао никад, живео је сва«ога дана лакомислено, јео је и пио, узимао од господара унапред да би другима давао и тако товарио дуг на дуг).

Дуг је био толики, да га више није могао ни платити. Кад је дужник изишао пред господара, овај је био строг према њему. Шта му је казао (Или да платиш дуг или ћу ти продати и жену и децу и све што имаш). Шта је радио дужник у овако великој не-. вољи» (Молио је господара да га причека и обећавао да ће му за

"неко време све платити). Цар је био врло богат. Шта је слуга оче-

кивао од њега. (Да се задовољи његовим обећањем). Али је цар отишао још даље но што је он и очекивао: сажалио се према њему и опростио му сав дуг. Шта је онда слуга радио (Захвалио је своме господару од овег срца за учињену му доброту и радовао се).

То ћете запамтити овако: „Царство небеоно је као цар, који