Učitelj

906 Учитељ

је хтео да се обрачуна са својим слугама. И кад се почео обрачунавати, довели су му једнога дужника који му је био дужан десет хиљада таланата. Пошто није имао чим да плати, заповеди господар, да продаду и њега и његову жену и децу и све што има, и да му се плати. Тада је слуга пао на колена и рекао: „Господару, причекај ме, и све ћу ти платити"! Господару се сажали за тим слугом, пустио га и дуг му опростио".

Ко ће да понови — Још један! — За овај одељак натпис ће нам бити: Милосрђе царево према своме дужнику. Записати на табли.

2. Одељак. — Слуга, коме је цар био опростио велики дуг, и сам је имао једнога дужника. Овај му је дуговао 100 гроша. Колико је то према нашем новцуг (Двадесет динара). Како би он по вашем мишљењу требало да поступи према овом дужнику» — Али замислите, чим је цар њему опростио велики дуг и он захвалио. цару, срео је свога дужника. И шта је учиниог Ухватио га, давио и викао: „Дај ми што си дужан '! Његов дужник је био сиромах. Шта изводите из тога (Није могао да плати). Како је молио свога повериоца (Причекај ме све ћу ти платити!) Шта би требало да.

уради поверилац — Али није то урадио, већ је дао да се његов.

дужник баци у тамницу.

Ко ће да понови шта је било> Ученик који се сам јави, прича: „Кад је изишао тај слуга што му је цар опростио дуг, нашао је једнога од својих другова који му је био дужан сто гроша. И пошто га је ухватио давио га и говорио му: „Дај ми што си дужан"! Тада је његов друг пао на колена и молио га говорећи: „Причекај

ме и све ћу ти платити". Али он није хтео, него га одвео и бацио. |

у тамницу“. Ко ће то да понови» — Какав натпис можемо дати TOM · одељку Бездушност слугина према своме дужнику. Записати на табли.

Ко ће да понови све што смо до сада причали»

3. Одељак. — И друге цареве слуге су виделе како је први слуга молио цара да га причека, па му овај сав дуг опростио. Сад. су те слуге виделе и то како је овај исти слуга поступао према. своме другу. Како је вама кад ово слушате> (Жао нам). Шта су они онда урадили» (Испричали су цару). Шта је онда било» Цар је наредио, да му доведу немилостивог слугу, казао му. шта мисли и предао га у тамницу. Тамо да га муче док не плати свој велики дуг.

#