Učitelj

Из школског рада 907

Ученик који се сам јави понавља: „Тако поступање слугино: ожалостило је његове другове и они су испричали своме господару све што се догодило. Тада га цар дозвао и казао му: „Зли слуго, сав твој дуг опростио сам ти, јер си ме молио. Зар није требало да се и ти смилујеш на свога друга, као и ја што сам се омиловао на тебе" Господар се онда наљутио и предао га да га муче док не плати сав свој дуг“.

Натпис: Строга правда према немилостивом слузи.

Један ученик, који се сам јави, да понови целу причу. Како. се зове ова прича» (Прича о немилостивом слузи). Овај натпис ставити више натписа по одељцима. Ученици да препишу све ове натписе на својим свескама! Затим утврдити причу.

Етичко разматрање.

Како цените оно царево држање у почетку према слузиг —

Од куда то, да је цар према своме слузи морао после да поступа онако строго Колико му је био дужан слуга2 (Велику суму). Зашто му је дао толику суму (Требао му је новац за живот и друге потребе). Тако се цар показао милостив према слузи у његовој невољи, дао му је више но што је слуга и заслужио. Али зашто му није први пут наплатио (Што је дужник тражио и молио да га. причека). Шта онда мислите о царуг (Био је милостив према слузи). Како је то морало утицати на слугу (Захваљивао му, пошто милост није заслужио). Како би он сад могао да покаже да заслужује милосрђе (Ако и он буде милостив према својим дужницима). Али (Није био такав). Није заслуживао доброту господареву. — И онда упоредити уз то још и суме новаца које су оба дужника дуговала! (Слуга дугује господару 40 милиона динара, а овај други њему само двадесет динара). Шта можемо рећи према држању слугином, какав је био према своме другуг (Тврда срца и немилостив). Зато је господар и морао да буде према њему тако строг. —— Поновити.

Поука.

У колико је слично Божје држање према нама оном држању царевом према слузи Каква нам је доброчинства учинио Бог (Дао нам је тело и душу, очи, уши и све делове). И каква нам доброчинства указује и даље» (Одржава нас и чува). На тај начин ми смо Божји дужници. Какав је Бог према намаг (Милостив). Али ми све