Učitelj

910 Учитељ

а 7973 ученице. У Неапољу на пример било је уписано по учитељским школама 1041 ученица а само 51 мушкарац.

Узроци опадању учитеља у Италији су економски и морални. Учитељев положај толико је бедан, да родитељи радије дају своју децу на најтеже занате а не дају иху учитељску школу. Док је надница једног наобичнијег физичког раденика 30—50 лира дневно, дотле један учитељ после двадесет година службе са двоје деце прима са свима додацима 800 лира месечно а то је у данашње доба и сувише мало. Кад се томе дода, да се учитељи политички прогоне и подносе најтеже ударце од клерикалаца, онда је ствар са свим разумљива.

Пољска

Школске прилике у Пољској. — Пољска је установила прво министарство просвете још у 18 веку и прве секундарне школе биле су установљене за спремање реформатора школе који су, задахнути духом слободе новог васпитања, прокламовали кроз уста Колатаја: „Васпитање је могуће само у _ слободној држави.“ После је Пољска пропала и за време. њеног дугог робовања просветног напретка није било. Русија и Немачка тежиле су да искључе наставу матерњег је- | зика, али су се идеје слободе постепено шириле. Епоха | робовања била је тешка, али она је ипак створила васпитни проблем у Пољској. Настава, основна на поштовању индивидуалности, на социјалној одговорности и ауто-дидактичким методама, беше уведена не само по основним, средњим и вишим школама, већ и у периоду изван школе.

Прва руска револуција 1905 године произвела је и прве социјалне и патриотске покрете у руској Пољској. Успело се да се оснује неколико праватних основних школа на бази принципа новог васпитања, а Учитељско Удружење било је израдило један јединствени програм за школе, пропагирајући нароћито принципе активне школе и то на педагошким курсевима, школским курсевима и путем брошура. Сви ти напори учинили су, да слободна Пољска доцније пође путем широког и слободног васпитања. · _

Установом пољске републике 1919 године настава је почела да се развија брзо. Број основних школа 1910 године