Učitelj

916 _ ; YuBTe Mb

VI Интернационални конгрес за цртање __у Прагу.

На дан 30. јула ов. године извршено је свечано отварање конгреса за цртање у лепој и раскошној сали Луцерни у присуству т. Мин. Просвете М. Хоџе, председ. општине вароши Прага и других виђених личности. При отварању конгреса присуствовало је преко 3000 чланова скоро из целога света: из свих европских др- __ жава, Америке, Калифорније, Аустралије, Јапана итд. Г. професор Шпекер из Цириха поздравио је присутне и отворио је Конгрес. Затим је г. министар просвете Хоџа поздравио госте у лепом и подужем говору на енглеском, француском, немачком и чехословачком језику.

После одржанога конгреса почео је рад у појединим секци- јама, на којима су била третирана поједина важна питања о настави цртања у разним школама. Главна је тежња била да се на овоме конгресу постигне сагласност у обради наставе цртања у разним школама, као и да се школским раденицима покаже пут на коме ће настава цртања показати више успеха, како у погледу на њен шири задатак, потпомагање општег духовног развића ученичког, тако и у погледу на њен специјалан смер, развијање спо- собности за изражавање у слици.

Према изложеним учениким радовима, на овоме конгресу, види се, да је савремена настава цртања показала сјајне резултате. Интернационална изложба ученичких радова.

Изложба ученичких радова била је омештена у великој индустријској палати у једноме огромно великом одељењу, које je било подељено на мања укусна одељења за сваку државу понаособ. Лево крило при улазу заузето је за ученичке радове чехословачких школа, а десно крило за стране државе. Заступљена су биле ове школе: народне, грађанске, средње, техничке, занатлиј"ске, индустријске и уметничке. - —

Када- се уђе у поједина одељења и баци поглед на ученичке радове, одмах се опажа, да нам они дају једну јасну слику постојеће наставе цртања; они показују школски метод, његов резултат и развој у појединим разредима. Свуда влада један исти општи захтев: образовање ока за тачно гледање и схватање, а руке ·