Učitelj

920 8 Учитељ

Највећа педагошка вредност савремене наставе, састоји се утоме, што она служи као одлично средство за образовање разума, стваралачке маште и естетичких осећања. С обзиром на ову велику важност за душевни живот појединаца, као и за културни развитак целога народа, она сада заузима у школама достојно место и по својој вредности изједначена је са осталим наставним предметима. |

- =

Да овде кажемо неколико речи о настави цртања у нашим школама.

На интернационалној изложби ученичких радова у Прагу. учествовале су и неке основ. школе из Хрватске, Славоније и Војводине. Може се рећи да радови нису рђави и да метод не одступа "од метода у школама других држава. Али се и поред свега овога _ ипак види известан застој у обради овога наставног предмета.

Основне школе из Србије нису учествовале. Узрок је без сумње тај, што је реформа наставе цртања изведена тек пре годину и више дана, а осим овога ни сам учитељски кадар није оспособљен за рад у школи по овоме савременом методу.

У Орбији се цртање заснивало једино на стигмографској методи. Са извођењем реформе наставе цртања у нас, требало је. одмах приступити и реформи наставе цртања у учитељским школама. Требало је одмах у учитељским школама одредити за наставнике лица таква, која ће поред стручнога имати и педагошко и методичко образовање. Али, о овоме нема ко да мисли. Главно је _ само да је реформа наставе цртања у основ. школама изведена, а да ли ће моћи учитељи да предају тај предмет, по новом на- ставном програму или не, такође ни о томе се не мисли. Захтевати од учитеља да у школама раде онако, како није учио права“ је бесмислица.

Чим је у другим државама изведена реформа наставе цртања, „одмах је изведена и у учитељским школама, и одмах је од наставника тражена и нарочита спрема за овај предмет. За млађе учитеље били су отворени за време школскога одмора двомесечни курсеви на којима су се оспособљавали за предавања овога предмета. | Бе

Како се код нас на.овоме још ништа не ради, настава цртања у нашим народним школама тек сада има бити потпуно за-

N