Učitelj

Књижевни преглед 925

писмено решавање, а евентуално на усмено претресање, које би се вршило у фебруару у Београду. Конпрес делегата словенских учитељских организација одржао би се пак у јулу 1929. г. у Познању у Пољској.

Успешни ток конференције и веома братска атмосфера при целокупном раду, изазвали су код учесника радосно расположење, које се несумњиво манифестовало. Извештај о одлучном кораку, који је учињен на конференцији за оснивање Савеза словенског учитељства, послат је био у поздравним телеграмима министрима. просвете у Београду, Варшави и Прагу, као и у писмима секретаријату међународне учитељске организације у Паризу (чији су чланови централни савези чехословачки, пољски, југословенски и бугарски) и председништву бугарског Савеза у Софији.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД A) PEĐEPATH O ДОМАЋИМ КЊИГАМА И ЛИСТОВИМА

Др. Душан Рајичић: Посебна дидактика или наука о предавању појединих предмета у основној школи. Свеска друга. Настава матерњег језика са наставом почетног читања и писања. Београд, 1928. Стр. 127, цена 25. дин.

Још 1906. године штампао је г. др. Рајичић прву свеску своје „Посебне дидактике", објављујући је, како сам вели, „као рукопис" за своје ученике. Та је књижица због своје самосталне, прегледне и јасне, мада концизне, обраде убрзо постала радо тражени уџбеник ученицима учитељских школа, а исто тако и потребна помоћна књига учитељима народних школа. У 1921. години објавио је г. Рајичић друго издање те свеске и том приликом обећао другу и трећу свеску. То обећање је ове године упола испуњено: друга је свеска пред нама, а на трећу ћемо још чекати. Ово дуго чекање могао би неко обележити као спорост, која је управо чудна у доба наше обилне, брзе и наметљиве уџбеничке индустрије. Али коме је познато како г. Рајичић израђује ово своје дело, лако ће у овој „спорости" наћи и битну разлику између књига г. Рајичића и неких других из те области.

"Г. др. Рајичић не „пише“ свој уџбеник маказама, TJ. он нема пред собом отворена неколика страна дела исте