Učitelj

944 Учитељ

Београда испод Авале, Милошевић је био једна жижа, која је расипала благотворне зраке не само у ужој околини својој него и даље, много даље, један интелектуални ценатар око кога се скупљао млађи свет који се одушевљавао његовим радом и његовим идејама, на свет на који је он много утицао. |

Он је из кола оне старе учит. школе старе генерације, од којих је још врло мали број у животу, која је дала велики број | виђених учитеља који су не само својим радом у школи привукли пажњу нашега света већ су и својим политичким радом и у борби за слободу и демократске идеје у мучним временима реакције и тиранских режима, када се угушивала свака слободна мисао, био. у првим редовима бораца за народне слободе и права.

У Учитељском Удружењу, чији је он члан од своја постанка, суделовао је вазда активно, стварао је организације, држао практична предавања, дописивао у „Учитељу“", будио свест код учитељства о његовом моралном и материјалном положају и храбрио да не малакше у борби за заштиту школских и сталешких интереса. Тиме се он истакао у прве редове нашега сталежа и одликован од својих другова моралним почастима. Док је био још у унутрашњости као учитељ биран је за подпредседника и председника Учитељских Скупштина, и друга почасна звања у Удружењу.

Доласком у Београд за престоничког учитеља пок. Михаило Милошевић наставио је свој просветни рад и борбу за наше интересе као члан управе нашег Удружења а ту му се дала прилика да ради и на књижевном пољу. Управа нашег удружења поверила му је уређивање дечјег листа, Младе Србије, који је издавало Учитељско Удружење, и он је неколико година са успехом уређивао тај ЛИСТ. •

Као учитељ Београдски и управитељ основ. школе код Саборне Цркве и деловођа школског одбора он је стекао лепог угледа код престоничког грађанства, које га је у великом броју заједном са огромном већином престоничког учитељства испратило вечној кући.

Нека је слава и вечан помен Михаилу Милошевићу.