Učitelj

252 1 MO OU H TG JE

Dakle ono što nejasno u vazduhu lebdi, jasno da ugleda, pojedine zrake i težnje da skupi kao u sabimom sočivu, Фило је га genijevo delanje. Što genije učini, mnogi htedoše činiti, mnogi su sanjali o potrebama toga, mnogi su slutili to, ali upravo tek genije jasno uvide i izrazi jezikom dela, reči, tonova i boja. Neumirena čežnja promeni se u ититет ророј. Genije je domo„silac sreće.

Za ilustraciju genijeve radnje treba da uzmemo slučaj s presićenim rastvorima. Jedan delić vode može pod redovnim odnosima rastvoriti samo sasvim određenu količinu gorke soli i dobijen rastvor zove se tada „zasićemim“, pri daljem dodavanju soli počinje Kkristalizacija. Ali ako se radi s izvesnim opreznostima, onda se može rastvoriti i veća količina soli no što odgovara zasićenju. Tada dobijamo „presičen“ rastvor, koji se — Ss izvesnom smotrenošću — daje održati koliko se hoće. Ali ako u presićen rasivor dospe makar i jedno zrnce od kristala gorke soli, iskristališe se naprasno, odjednom, cela masa. Jedno takvo zrnce je genije a njegovi savremenici su uporedljivi s presićenim rastvorom.

Korist od genija po savremenike i potomstvo sastoji se pre svega u tome, Što genije svojim brzim pronicavim izborom i odlukom zmači uštedu u vremenu i Šfo ubrzava ЕшШтито razviće 'Čovečanstva. Događaji, koji bi inače nastupili tek posle dugih borbi između raznih stranaka i posle gotovo uzaludnog rasipanja velikih snaga, dejsćyvom genijevim odigravaju se s velikom DbrZinom, dahle znafno ehonomnije. | ta| proces možemo sebi hemishi predstavili pomoču t. zv. „katalizatora“ ili uskhorivača. Pod izvesnim okolnostima sumpor-dioksid (SO,) sjedinjuje: se s kiseonikom (O) u sumpor-trioksid (SOs). Kad u jednoj boci ili staklenom cilindru

držimo smesu SO, i O (ili vazduha), posle izvesnog vremena u.

smesi nađemo SO, ali malo. | zagrevanje ne menja u fim odnosima ništa. Ali ako smesu prevedemo preko sprašene platine (РБ, odmah се зе cela smesa promeniti u SO,, a da зе pri tome ne promeni platina, i za promenjivanje maholike količine imenovane smese čah možemo upotrebiti sasvim malo' platine. Platina pri

svemu tome dela kao „katalizator ili ubrzivač. S/ičnma sa i delanja

genijeva. Težnje su iu, ali su suviše slabe, da se sprovedu, i stoga je napredak sasvim spor: gemije je ushorivač razvića. On nam ušteđuje mnoge zamorne prelazne stadiume i bez zastajkivanja vodi nas neposredno svome cilju.

Мара пе а OU; O TEC O;