Učitelj

Методика 963

И новац је згодан за ово.

Или: има да се пређе каква дубока река. Дан је врло топаз, а на обали пуно људи и деце. Лађица, која превози, не може да прими више, рецимо, од 6, 7, 8 или 9 људи. (Овде се узима број људи према потреби саме јединке). Два детета рачуна се на место једног одраслог. За одлазак лађа потребује 4, a за долазак 3 минута. Колико путника превезе за 6, 7, 8, 9 одлазака или за 1 час, или једно после подне» Колико лађици треба времена за 2, 3, 4, 6 вожње» Могу се замислити више лађица, једна већа, и једна мања. Онда има задатака у изобиљу.

У ово спадају и задаци с људима, који више њих живе у заједници и имају заједничке издатке. На пр.: отац, мати и деца; војници, путници који предузимају недељне излете, или познаници који одлазе на вашар, у воденицу, на пијацу, у позориште, на пиво. А и сви случајеви, који захтевају подједнак број предмета.

Отвара се нова радња, која треба да се снабде рафовима, боцама, кутијама за шећер, од конзерви итд.

Вртар хоће да украси свој врт саксијама, сандуцима. Виноградар сади виноград.

У школи нам даје материјал за овакве задатке: клупе "са ђацима, прозори са окнима и шпроснама, свечана сала у којој су смештене клупе и столице за свечаност.

Ако би се и цифре узеле као средство за предочавање таблице множења, онда их можемо користити распоређивањем у најразноличније облике и начине. На пр.:

ОДО 2х1=а 2 2.1 0 2 > | 2

Ооо 2 | 224 O O 4 O ) 2—2 2= 4 (0 5 | + . се 2 Фе 2х3=7 2 O 0 — O 2 9 2 2. = -о се Ја 6 e• 2 ee 2 | па а Фе :Х:-5 o 1 22+242=2х48 се 2 ~ И