Učitelj

Из школског рада

рибе легу" (Из јаја). Колико женка може да избашдаја» (Преко гола милиона). Како се друкчије рибља јаја зову: (Икра). Шта се од икре прави» (Ајвар). Зашта се употреб-. љавар (32 јело). А где риба избаци икруг (Негде у плићину). Па шта бива» (Од сунчеве топлоте излегу се рибице). Ко их храни2 (Саме се хране). Чиме2 (Бубицама, црвићима, травом, разним отпадцима). А како риба спава» (Закачи се шкргама за нехи камичак и тако спава). Спава ли са затвореним капцима» (Она нема капке и спава са отвореним очима). Која. животиња још тако спава (Зец). Шта бива са рибама у зиму2 (Оне и даље траже храну). Зашто (Зато што у води. не бивају тако велике промене као на ваздуху). А кад се реке смрзну» (Онда се рибе збију по дубинама у велике гомиле и тако проведу извесно време). Понављање.

Кал погледамо са лађе мало даље преко Саве, видећемо једну плавину. Која је то планина» (Авала). Ко је био на. Авали» Шта има на Авали> (Гроб незнаног јунака). А који је то незнани јунак» (Који је погинуо за време рата а не зна му гг право име). Да ли је повише незнаних јунака погинуло за време ратар (Јесте). Свима њима подигли смо споменике на Авали и тај се споменик зове гроб незнаног јунака. Чиме је сбрасла Авала (Лепом шумом и служи Београђанима за излет). Испод Авале налази се село Бели Поток у коме су се родили браћа Васа и Марко Чарапићи, српски јунаци. Шта се веди са Авале» (Београд, Сава, Дунав и многе планине). Најближа планина зове се Космај а у селу Рогачи испод Космајг родио се српски јунак Јанко Катић. Понављање.

Авала је висока 511 метара а Космај 624 метра. Ко ће да израчуна, за колико је Космај већи од Авале! :

Кад прођемо Чукарицу и погледамо на леву обалу Саве, видимо велику равницу Срем а кад погледамо на десну обалу Саве, видимо равницу Макиш. Шта има онда по Макишу 2 (Њива, ливада, забрана, кућа, баруштина итд.). Шта се сеје по њивама» (Кукуруз, пшеница, итд.). Шта добијамо са лиBana? (Траву и сено). Шта живи по барама» (Жабе, змије пијавеце „комарци, итд.). Откуд комарци по барама» (Тамо се легу). Комараца има више врста, али је најопаснији онај, који производи болест маларију. Она се познаје по дрхтавици, која траје пола часа па и читав час и по ватри. Гроз-