Učitelj

Преглед рада учитељских организација · 211

dužnosti škole u ovom pravcu naročito naglašene, osnovama. je Grupa pacilistička švedskih učiteljica, sa ciljem da utiče na UČItelje, a pomoću njih, indirektno, i na decu. Počelo se, poglayvito. sa uvodjenjem ideja mira u nastavu religije. istorije, сеовтаћје i literature. 1919. god. nekoliko učiteija zatražiše da uzmu udela u ovom radu, i Grupa se pretvori u Pacifističko Udruženje švedskih škola; imajući za članove ljude, isto kao i žene. Sada je predsednik udruženja g. M. Herman Soderbergh., direktor škole u Ujursholm-u.

Udruženje ima u svome programu ove tačke: prožeti svaku školu idejom mira, reformisati nastavu, gore pomenutih predmeta, ustanoviti dan mira. za Škole (za, poslednje dve godine proslavljan 19. septembra), širiti ideju skupovima, predavanjima. publikacijama. U više mesta, naročito u Stookolmu i Gotenburgu organizovani su tečajevi. |

Kako je Udruženje u lepom skladu sa učiteljskim udruženjima Švedske, to je omo uspelo da organizuje predavamja O miru na većini školskih kongresa, poslednjih godina. Vrlo veliki broj pedagoških listova takodje podržava ovaj rad Udruženja.

U medjuvremenu osnovala se u Norveškoj Alijansa рас!бека norveških učitelja Nonsk Lacreres Frednacpad, род: ртедsedništvom e. O. Devika. Nju sačinjavaju dvanaest Alijamsa iz raznih krajeva zemlje. U Danskoj isto tako Klub učitelja, Pačiпеке Alijanse Danske Dansk Fredforenings Гастетктеде, sa predsednikom Ingvard Nielsen-om. U jesen 1929. sve tri grupe sastale su se u Malmo-u. Od prodiskutovanih pitanja, spominjemo: 1) Revizija. udžbenika. 2) Šta da se radi da bi se zainteresovali za mir učitelji i roidtelji? „Jedam stalni skandinavski komitet osnovan je, u kome su Norveška, Danska i Švedska. Glavni rezultat ovoga bio je Letnji Skandinavski Tečaj za izučavanje života i rada Škole u svetlosti gorućih problema. sadašnjice, poglavito intmacionalnih odnosa. Tečaj se održao u višoj, marodnoj školi, u Roskildu od 1—5 avgusta 1924. god. Komitet je uspeo da osigura saradnju odličnih predavača, koji su održali predavanja, gde je najveća objektivnost bila udružena sa. divnim talentom izlagamja.

3. avgusta javni skup bio je sazvan u Heztthatalu, mestu izvanredne lepote, u hladovini veličanstvenih brestova, Sasvim bligu stare, kraljevske rezidencije, Loire. Govornici iz sve četiri