Učitelj

294 Учитељ

ничко име професора Решетара — једног од најбољих коментатора „Горског Вијенца'". — Техничка је страна књиге одлична. —

Д. М. П.

Дани и године — Радоје Јанковић; издање и штампа графичког института „Народна Мисао" А. Д. Београд — Добрачина 47, стр. 180 — цена >» — одобрена решењем Просв. Савета за школе. |

Писац, бивши активни официр, износи епизоде из нашег ратовања од 1912. до 1919. год. („Опроштај «с Крфом"). Поједине епизоде изношене су субјективно, више онако како их је писац интуитивно осећао а мање документовано са јаким аргументима, књига има вредност као збир фрагмената — каквих после рата има повише. Опис нашег ратовања и живота у том ратовању, још увек чека на свог научника и на свог уметника. |

Не знамо зашто је писац завршио са првом половином. 1916. год.2 Ако је разлог у томе, што он, можда, није од тог времена па даље учествовао са војском, он је ипак у истом жанру могао да продужи и да тако добије заокругљену целину. | И поред похвалног настојавања да књига буде популарно написана, — ипак се не може казати: „На други дан аустриског Божића..."

Књигу препоручујемо за набавку школским и народним. " књижницама и читаоницама.

JL. M: JJ.

IIyr ka ycnexy Charles M. 8chwab — амерички краљ челика — превео Др. А. Ш. — издање књижаре С. Б. Цвијановића 1928. стр. 40 — цена 10 динара.

Ова књижица — десет заповести за успех — штампана је на неколико језика и распродата у више од 18 милиона примерака. Већ је то доказ њене полосалне важности.

Чарлс Швоб, све што је постигао, постигао је сопственом снагом. Обичан радник, својом гвозденом вољом и неу“ тољивом чежњом да самообразовањем допуни своје знањње,.