Učitelj

298 Учитељ

планине. Док критичар не оконча овај научни спор, ја ћу се служити према уверењу које је владало до данас, да је Љу. ботен највећи врх Шар Планински. Стојан Новаковић каже: „Не северу се плаве широке и дугачке масе Шар-Планине, које се завршавају Љуботеном над Качаничком Клисуром," (Србија у слици и речи, од Т. Радивојевића).

Да је Љуботен највећи вис Шар-Планине тврде нам у својим упбеницима и г. г. Рабреновић и Симић, док у Новом Атласу г. М. Станојевића није ни поменут. |

4.) („„Љуботен је увек под снегом“) — „То није тачно, вели критичар, него се на њему задржи снег, неки пут и до половине лета, али се на јунским врућинама истопи." Да ли сам ја на погрешном путу или критичар пустимо опет нека говоре људи од науке и најстрожији стручњаци у том погледу. „На највишим врховима Шар Планине очувани су јасни трагови леденог доба, који су особито изразити у почетку долина где су циркови. Сада се у њима налази врло много већих и мањих снежника који се одрже и у најтоплијим месецима'.' Као што пошт. читаоци виде, научник нигде не подвуче да се на јунским и јулским врућинама истопе, него на против да се одрже. Да ли је критичар био у праву да ми ово замери, на читаоцима је да суде.

5.) „Тетово је ограничено брежуљцима који су огранци „Шар-планине“. Нисам поменула да се на источној страни налази Суха Гора, која није огранак „Шар Планине".

Дакле, говорећи о тако једном грандиозном масиву, као што је Шар планина, која је највећи планински чвор на нашем Југу, критичар не дозвољава да се околне и мање планине, бар за децу у основној школи, која не могу изучавати сваки географски детаљ (нити је то задатак географске. наставе) назову огранцима Шар Планине2! Отуда је ваљдан дошло, те ни један од наших писаца уџбеника не поменуше Суху Гору, не с тога што је не треба знати, већ што задатак Основне Школе није упуштати се у детаље. Те према томе

„нека ми је допуштено, да ту празнину допуним рекавши: Да

је Тетово опкољавају огранцима Шар планине.

6.) „За Скопље вели: С леве стране су ниске турске кућице ч дућани; па говорећи о Куманову тврди то исто; док међу тим за Кратово пада у неопростиву грешку када каже: То је турска варошица", каже даље мој критичар.