Učitelj

Хроника : 305

Хроника

Припреме за свесловенски учитељски конгрес. — Идеја о зближевању братских словенских народа нашла је изражаја у зближавању учитељства тих народа. Учитељи: су ти, која су у непосредном додиру са масама народним, те су с правом тумачи његови у сваком погледу, па и у погледу осећања. и руковођени тим осећањима они су почели радити на зближавању и раније а нарочито после рата и последњих година. Прошле године обављена је у Прагу претходна конференција за свесловенски учитељски конгрес, на којој су присуствовали изасланици чехословачког, пољског и нашег учитељства. Морамо зажалити што из извесних разлога нису могли присуствовати и руски и бугарски учитељи. На конференцији је створена основа за заједничку сарадњу словенских учитеља, решено је да се правила савеза пројектирају на једној конференцији у Београду и да први конгрес словенског учитељства буде у Пољској у месту које пољско учитељско удружење одреди.

Ова друга, опет претходна конференција, обављена је 25. фебруара т. г. у Београду. На њој су били представници југословенског, чехословачког и пољског учитељства. Југословенско учитељско удружење представљали су чланови извршног одбора и председник београдског повереништва, чехословачког г. г. Мирослав Хрејса, председник секције чешких учитеља и Емануел Власак, секретар Федерације учитеља у Чехословачкој и пољски изасланици пољског учитељског удружења г. г. Михаило Вавжиновски, учитељ и народни посланик и Карол Мај, учитељ и кандидат за народног посланика. Сматрало се као поуздано да ће доћи и представници бугарских учитеља, али су они у последњем моменту известили брзојавно да не могу доћи због изненадних препрека и пожелели су братској конференцији срећан рад.

На конференцији је претресано питање о организацији свесловенског учитељства, које би повезано братством и истим тежњама радило на узајамном дубљем познавању слова нских народа и ширењу напредних идеја на првом месту код учитеља па онда и код народа. Претресана су и правила Свесловенског Учитељског Друштва, која ће ва-

5