Učitelj

Хроника 311

зеће му се овлаштење, а сем тога ће се против дотичног и дисциплински поступити.

5) Одсуство због болести и опорављања одобравају наставницима-цама просветни инспектори на основу молбе и лекарског уверења до 30 дана у години. Боловање преко 30 дана као и продужење одобрава Министарство Просвете.

6.) Уз молбу за одсуство због болести мора се приложити уверење лекарске комисије у смислу чл. 108 Закона о чиновницима. Свако такво уверење мора садржати:

а) читко исписано име и презиме, звање и место службовања прегледаног;

6) назив болести и на државном језику;

в) мишљење да ли прегледани може и даље да ради у школи или не и да ли мора лежати у постељи; -

г) тачно одређено време боловања: колико има да траје дан када је наставник напустио дужност или, ако је болест такве природе, дан, када наставник треба да отпочне лечење;

д) да ли се према природи болести наставник мора лечити ван места службовања и где (у санаторијуму, болници, лечилишту климатском месту и т. д.).

Наставник је дужан да лекарима скрене пажњу на податке, која уверења треба да садрже. Без тих података уверење се неће узимати као пуноважно.

Уверење једног лекара важиће само за акутна боловања, која су везана за кревет, и на основу таквог уверења, може се одобрити највише седам дана. Ако у срезу нема више лекара од једног, онда се на основу таквог уверења има уз сагласно мишљење школског надзорника а и одсуство до 15 дана.

За боловање, дуже од 7 дана, наставник-ца ће поднети редовним путем молбу с уверењем једног лекара, на основу којег ће просветно оделење одредити комисију према чл. 108.

7.) Министарство Просвете у споразуму с Министарством Народног Здравља одредиће лекаре, који ће бити стални чланови комисија за преглед код обласних и среских просветних власти и прописати њихову надлежност. Док се то не изврши, комисије ће се образовати на начин, како се то до сада поступало. -

8) Одсуство ради болести, које није везано за кревет и