Učitelj

КОМПЛЕКСНА НАСТАВА У НАШИМ ШКОЛАМА #75

ског рада и живота, где се не предају посебни предмети, као што се то ради у данашњим школама, него се узима нека природна целина, која се свестрано проучава и на тај се начин стичу знања из разних предмета. Узмимо ради примера неки комплекс, рецимо „Ливада“. Ово би била једна методска јединица, али би се она обрађивала у току од неколико дана. Она чини једну природну целину, како нам је она дата у ствари, у самом животу. Обрадити такву једну методску јединицу, значи проучити један део стварног реалног живота, а то и јесте задатак школе. Разуме се, да се ова методска јединица обрађује не у учионици, већ на самој ливади, т. |. У самом животу. Ово парче реалног живота пружа обилат материјал за стицање знања из свих предмета, а првенствено, разуме се, из реалистичке групе. При обради ове методске јединице пружа се материјал из ботанике, зоологије, минералогије, геологије и т. д. Она је врло подесна и за почетну географску наставу — оријентација у странама света, проучавање георафских објеката и т. д. Има овде места и за рачунску наставу; ливада се мери у разним правцима, израчунава се њена површина, броје се објекти и т. д. За цртање ливада и разна годишња времена пружа добар материјал због цветања биљака. Затим се о ливади певају песме, читају чланци и т. д. Једном речи ова је методска јединица згодна за стицање знања скоро из свих предмета. И таквих комплексних методских јединица има много како у селу, тако и у вароши.

Па шта се таквом наставом постиже и у чему је њено преимућство пред данашњом» Преимућство је ове наставе у томе, што се њоме брже и лакше постиже васпитни циљ, а то је формирање поштеног човека способног за друштвени живот.

Пре свега ова је настава боља са здравственог гледишта, јер већи део школског живота деца проводе не у загушљивој и прашљивој учионици, већ на отвореном простору и чистом ваздуху. Затим, код таквог система деца су стално у кретању, а то је њима апсолутно неопходно јер имају велику ко-_ личину импулзивне енергије, која се мора потрошити; сем тога деца не морају да седе у школским клупама у овим антихигијенским и инквизиторским справама, које савијају деч-