Učitelj

180 Учитељ

као општи лабораторијум, јер ћемо у њему имати збирку наставних средстава из целокупне наставе, у њему ћемо наћи и предмете које не можемо посматрати при школским излетима, јер их нема, у њему ћемо наћи и средства за експерименте. Је ли могућно створити школски музеји на који начинр Наравно да је могућно, а ево на који начин. Све предмете, који се могу наћи у околини, прикупиће учитељ и ученици. Предмети, којих нема у околини набавиће се из других крајева, из других школа путем замене. (Разуме се ово се може радити када буде већина наставника заинтересована овим радом). Предмети, који се морају купити, набавиће се средствима из нарочите буџетске позиције за ту сврху, која у буџетима и сада постоји под именом: „За набавку и оправку учила и друга наставна средства“. За набавку предмета за школски музеј трошиће се извесна сума и из касе школског Подмлатка црвеног крста, друштва које обично постоји при свакој школи и из чије касе један део може ићи и на овакве сврхе.

· Школски музеји имају важност и с васпитне стране. Поред интереса што га он ствара у настави, школски музеј учи дете колективном раду и припрема га за живот у социјалној заједници. |

Сви поборници нове активне школе нека почну да раде на стварању школских музеја. А сви наставници треба да су поборници нове активне школе, чији је главни циљ: васпитање за рад помоћу рада, јер је то у интересу саме школе и напретка народног. Школа је огледало културе, а кроз школу се ствара култура. Дошло је време када цеста“ ра традиционална школа постала несавремена и треба је реформисати у савремену, која ће одговарати потребама живота. Културни народи већ врше експерименте (Далтонплан, Метода пројекта, Манхајмски систем и др.) и резултати су показали да се заиста иде бољитку. Време је да и ми опробамо.

Наум Ј. Ристић