Učitelj

Инстинкти и емоције 183

тог, изазваће се радозналост, а у обрнутоме страх. Ако ли су пак ова два елемента приближно једнака, код деце и код животиња изазваће (се страх и радозналост наизменце, приближаваће се предмету и бежаће од њега, док код људи ова се два осећања јављају истовремено и добива се једно осебање сложено из ова два, као н. пр. осећање које се има кад се улази у какву мрачну пећину или гробницу.

Код људи овај инстинкт није у подједнакој мери развијен; код оних код којих је од природе јак, употребом се развија и више и јаче, док код других услед неупотребе закржљава. Постоје чак и расне одлике у погледу јачине овога инстинкта. Упоредити, на пример, поларна истраживања народа модерне Европе и Америке са равнодушном неактивношћу већине источних народа. Вилиам Џемс, пишући о истој ствари, наводи писмо некаквог турског чиновника упућено једном радозналом Енглезу место одговора кад је овај тражио неке статистичке податке:

„Оно што тражиш од мене и тешко је и бескорисно. Мада сам ја проживео цео свој век у овоме граду, ја још никада нисам бројао куће у њему, а још мање људе, Шта ко товари на своје мазте, или у корита својих лађа, то није мој посао да знам, па се и не мешам у њега. А што се тиче историје овога града, Бог једини зна колико су неверни блата појели и забуне направили у њему пре доласка мача Исламовог. За нас би то било бескорисно да испитујемо. 0, мој пријатељу! Не упуштај се у ствари које те се не тичу. Дотнао си са нама, и добро си нам дошао... али, иди с миром. Слушај, сине мој: нема мудрости равне вери у Бога. Он је створио свет, па хоћемо ли ми сала да се правимо равни Њему и да проничемо у тајне Његовог стварања2 Хоћемо ли ми сад рећи: Гле, ова се звезда окреће око оне, а она друга звезда, са, репом, долази и одлази у толико година! Пусти је, нека иде. Онај, из чије је руке дошла, управљаће и даље са њом.“

У овоме инстинкту клица је свих наших научних и спекулативних тенденција, све науке и философије, у њему је основ најсјајнијих људских подвига.

Инстинкти позитивног и негативног самоосећања и емоција гордости и потчињености јесу два друштвена инстинкта, јер се изазивају само у друштву, у присуству јединки исте врсте, и циљ им је да привуку, односно скрену пажњу гледалаца. Више животиње, а нарочито мужјаци, имају чак и нарочите органе који непосредно служе самоистицању и привлачењу пажње гледалаца, док код људи, а