Učitelj

194 Учитељ

ких учитељских новина“ (КЕ. Рлејзсћ), износи неколико ових. појединости, из којих се види како суштина борбе, тако и понекад врло оштар тон те борбе. По њему ће се извршити и ова саопштења која следују.

Дитес је углавноме захтевао: (а) да пре свега настава у основној школи не буде конфесионална, а нарочито не само католичка, већ, пошто су у школи деца разних хришћанских конфесија (католичка, протестанска, јеванђеличка и др.), то: да се та невоља реши на два могућна начина: (1) или тако, да се из свих хришћанских религија извади оно што је најопштије и најважније, хришћански морал, и да се то предаје деци као општа хришћанска наука; или (2) да се из основне школе сасвим уклони религијска настава, па о њој да се родитељи брину сами, како ће њина деца бити упућена у својим конфесионалним догмама и религијским поукама.

Друго је Дитес захтевао, да хришћанску науку ни у ком случају, ни ону општу, ако би се усвојила, не предају у основној школи свештеници, како је било дотле, већ само учитељи, као и остале наставне предмете; јер су само они у стању, да деци изложе схватљиво за њин разум, религијско често магловито учење. —

И треће је Дитес захтевао, да се свештенички. надзор: и њино туторисање у настави у основној школи, како је било: тада, укине, а да учитељи остану господари у својим школама, као једини спремљени и оспособљени њини наставници и васпитачи.

Кад је Дитес, на великој општој скупштини аустријских учитеља, у Бечу, 7 јуна 1870 г., изнео ове назоре своје, цела их је учитељска скупштина По ма као своју резолуцију. —

То је изненадило и огорчило цео аустријски клир, сви су као један скочили против овога догађаја, и јавно стали нападати целу учитељску скупштину, називајући је безбожничком и незнабожачком, а Дитеса називајући непријатељем хришћанске цркве и свеколиког хришћанства, и тврдећи да ће он, Дитес, као ректор Педагогијума, претворити цео овај узвишени завод, у јазбину неверника.

У овоме су клерикалци дотерали дотле, да је одбор општине бечке морао образовати комисију, која ће проучити и.