Učitelj

О новцу 201

народу В оружје и добијаће за то коже. Ове ће коже размењивати к д народа С за со. Разумете ли то свиг Да ли су могли радити и друкчије» (Народ А тражио је од народа В да за коже тражи од народа С со, па је народ А ову размењену со према своме налогу размењивао од народа В за оружје.) Из тога видите, да је народу А за набавку соли била потребна још једна трећа роба, а то су у овом случају коже. Ова оваква роба за народ А је посредна роба помоћу које се могла добити потребна со.

Народ А је искоришћавао коже као посредну робу. Ако је хтео да има соли морао је прво да створи коже. Њих је онда морао да извезе кроз државу В и онда би истим путем донео со у своју државу. То је често било врло тешко, непријатна ствар. Кбже су се морале товарити, за го су биле потребне велике просторије; за пренос је требало много времена, рада и муке.

То их је нагнало да размишљају, да ли би се могла наћи каква друга посредна роба или ствар, која би била боље израђена и која би својом лепотом или реткошћу и јошу малој количини имала исто тако велику вредност као читава кола пуна кожа. И већ можете замислити на шта их је навело ово размишљање: узели су као посредну робу извесну количину злата, сребра, олова. Шта су тиме постигли» (Мањи простор за чување ове робе, исту вредност за исту количину, да се не упропашћује кад се носи и др.) Тако је постао новац и новац је та посредна роба коју су они пронашли. Како се онда поступало кад су пронашли новац> (Земљорадник се бавио производњом хране, за то су му биле потребне справе. Храну је размењивао за справе.

2) Да вам покажем историју новца и како је новац изгледао усвоме најстаријем облику. Ово је стари новац. Ипак то није новац најстаријег времена. Какав изгледа» (Прост. Није леп као данашњи новац. Могао га је сваки направити. Сигурно је било и много лажног новца. Који нису могли разликовати лажан новац од правог могли су и страдати, јер би им про-. пала роба. И такав је новац било тешко носити у већој количини.) Дабоме, тешко је носити и метални новац. Шта су људи још пронашли да би ношење новца сасвим олакшали» (Пронашли су новчанице од папира).