Učitelj

Комплексна настава [1 разреда основне школе 211

4 Екскурзија на фабрику рубља и одела. а) Упоређивање е ручном радионицом; просторије и осветлење, механизација рада у кројачници и пегларници. Шиваћи разбоји и њихов рад: шивење, плетење. Рад фабрике за широку потрошњу. 5 Магацин готових одела. Куповање одела за готово и на отплату. Е

6 Хигијена одела. 6) Прање (Опити у разреду: чишћење од мрља, прање и повраћање у пређашње стање. Чишћење од масних мрља — бензином, ефиром. Зависност прашњивости тканине од њене површине.

7 Перионица. в) Услови рада; прање; ручно и механичко прање. Приватна и кооперативна перионица.

г) У вези са горе изложеним састављање и решавање задатака о продуктивности рада калфе у радионици и радника на фабрици, о расходу тканине за шиће ове или оне хаљине; о заради њиховој и друго.

д) Читање прича и чланака који говоре о шваљама, кројачким радницима, радионицама и т. д. Стилистичка вежбања, слике, плакате.

Обућа

10 кожи. а) Разговор: Како се штави кожаг Врсте коже за разну обућу. Кожа за ношење споља, кожа за поставу, кожа за подлогу. Кожа од краве, бика, телета, козе.

2 Рад у обућарској радионици. 06) Послодавац и калфа. Услови рада: радионица и осветлење; колико је у њој свежег ваздуха. Поза радника у процесу рада. Инструменти, именовање свакога од њих. Процес рада: узимање мере за ногу, кројење; киселење коже, навлачење на калуп, шивење врха; глачање тупим ножем; пенџе; ударање ђона и штикле. Мазање обуће виксом или ималином.

т) Радни дан калфе, његова зарада; по погодби, надницом или месечно.

Ради ли радионица по наруџбини, за магацин готову обућу или за пијацу.

Таблица множења и делења са 4. Вежбања у форми: 16 ЖУВА ЈА, 146, 61: 6

Састављање и решавање задатака, куповање коже . на велико за магацин; готових скројених врхова, ђонова разне