Učitelj

Конгрес у Хелзингеру 717

анални ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Пети међународни конгрес за ново васпитање у Хелзингеру (Данска)

Ове године одржан је Међународни конгрес за ново васпитавање за време од 8—21 августа у маленом, приморском месту Данске—Хелзингеру. На овом конгресу састали су се пионири новог васпитања и нове школе са свих континената, научници, наставници и васпитачи нижих средњих и високих школа, проникнути једном идејом, да створе боље услове за подизање нових генерација.

Друштво међународне лиге за ново васпитање основано је на конгресу педагога, одржаном у Кале-у 1921 г. Покретачи Лиге сложили су се на том састанку у главним принципима, које треба поставити као основицу новог смера васпитања, те су решили да те принципе пропагују и, у колико је могуће, у живот проводе. Главне су идеје Лиге: васпитање треба да иде за тим, да духовни живот у свакодневном животу детета буде претежнији од материјалног. "Код детета се могу развити само урођени духовни дарови, па према томе треба васпитачи да респектују дечју индивидуалност и да његове дарове воде и развијају. Дете треба ослободити свега што спречава његову духовну енергију и дати му широко поље слободног вежбања и рада. У таквом раду, који излази из дечјих нагона и тежња, испољавају се дечје особине. Кад се темељито испитају дечје способности и склоности онда васпитачи треба, да добре способности развијају, чувајући и повећавајући стално дечју духовну енергију. Детету треба према томе дати прилике, да се у игри и слободним радњама вежба у интелектуалном, мануалном, естетском, етичком и социјалном деловању, да би се видело каквом је раду највише склоно. -

Деца треба у школи, да се вежбају за живот, за раду заједници и у држави, развијајући радом у групапа, своје социјалне врлине, смисао за сарадњу и солидарност и осећање: одговорности.