Učitelj

Конгрес у Хелзингеру 219

конгресима износе нова схваћања и приказују модерно уређене школе, за сваки конгрес стави се на дневни ред извесно питање из области васпитања, да се свестрано претресе, и осветли. На првом састанку у Кале-у говорено је о ослобођењу стваралачке енергије дечје, на конгресу у Монре-у 1923 год. расправљало се о активној школи и духу служења друтоме, дакле о моларном васпитању, у Хајделбергу 1925 год. третирано је питање, како да се код деце одржаје и развија воља за радом и стварањем, а на конгресу у Локарну, одржаном 1927 год. било је стављено на дневни ред питање ослобођења детета уопште. Број учесника конгреса сваки пут се повећава и Лига добива све више присташа.

На конгресу у Хелзингеру, где је било око 2000 представника разних држава, школа и свих педагошких покрета, поред приказивања досадашњег рада и спремања програма за будућност, износила су се предавања, која су имала за циљ, да се дође до неког мишљења, како да се доведе у склад нова психологија са школским програмом. Учесници су се конгреса упознали, првенствено са школским приликама у Данској и у Скандинавији, јер ове северне државице физичком културом, која се преводи кроз школе (шведска гимнастика), ручним радовима, који се ради по школама под именом „слојда“, те васпитањем одраслих, могу да послуже другима за пример.

Малена Данска, са својих 3'/, милиона становника показала је да и мала држава својим васпитним системом може да допринесе општој култури. Огромни прогрес земље, који је постигнут у последњих 75 година има да захвали Данска, баш новом начину васпитања својих грађана. За то време из феудалног стања село се у Данској променило у уређено, радино и напредно. Велики економски и културни напредак Данске приписује се у првом реду њиховим „Народним високим школама“, које су почеле да се оснивају половицом прошлога века, а према идејама њихова реформатора, бискупа Николе Грундвига. Овај Дански песник и историчар, пророчки је предвидео, да његов народ може имати неку мисију у свету, ако се просвета прошири у широке народне слојеве. Он је препоручио свом народу да тековине науке примени у свом свакодневном животу, да би се тако уздигао духовни