Učitelj

226 У читељ

Предавања, нарочито она у којима су се приказивале нове школе приватне и државне, била су праћена сликама пројекцијама и филмовима.

Цео конгрес у Хелзингеру, на коме су учествовали представници из 43 државе, показао је, да је питање реформе данашње школе и система васпитања уопште на дневном реду у целом свету. Конгрес је био манифестација сагласности педагога целога света, те се може очекивати да ће се оваквим радом доћи до срћеног решења проблема васпитања за бољу будућност нових генерација и човечанства.

Бож. Зечевић

Четврти међународни конгрес за породично васпитање

Године 1905 основана је Међународна комисија за породично васпитање у Лијежу (Сотпиаоп штеганопаје Феди сабоп фапинаје) и она сазива 1930 год. конгрес у Лијежу. То је четврти међународни конгрес за породично васпитање (први је био у 1905 у Лијежу, други, 1906 у Милану, трећи 1910 у Брислу). Тада ће се на свечан начин прославити стогодишњица независности Белгије.

Одбор за организовање овог конгреса нарочито позива родитеље, педагоге, специјалисте.

„Породица је основ државе и уколико васпитање у њој буде боље у толико ће брже непредовати цивилизација исте. Зато ће се овај конгрес бавити питањем практичних метода које ће дати максимум ефекта у формирању будућих генерација. Из овога ће резултирати научније васпитање деце у породици. Овде ће се изнети на дискусију упоредни резултати васпитања у породици, кући и васпитним установама.

На дан двадесетпетогодишњице ове комисије положиће се темељи Међународном институту за породично васпитање.

Благодарећи раду ове комисије створена су широм света многа друштва радитеља и васпитача, организовани конгреси, штампан велики број књига.