Učitelj

Похађање школа у Сједињеним Државама 231

Похађање школе у Сједињеним Државама

„Ргешзззсће Гећгеггенипр“ објављује интересантне податке о похађању школа у Сједињеним Америчким Државама и то све на основи званичних података.

Пре свега, мора се истаћи факат, да међу разним америчким државама, у овоме погледу, постоји већа разлика него што је то случај у Европи. Чак постоји велика разлика и између појединих вароши једне исте савезне државе. Закони предвиђају само минимум обавезних година школовања. Од 49 држава у 28 обавезно школовање почиње од седме године. У 32 државе обавезност траје до 16 година. У осталим државама ова обавеза почиње од 6, 8 или9 године и траје до 13, 14 или 15 година. Дакле у већини држава обавеза почиње од 7 до 16 године.

Поред ове обавезности у већини држава постоји право бесплатног похађања школе ода, 5и6 година, нарочито у радничким крајевима. Има случајева, где је обавезност похађања краћа ако је дете приморано да ради. У случају губ"љења места рада, дете је обавезно продужити школу. Често ово продужење школе протеже се до 21 године.

Много интересантније је трајање школске године. Тако: у 6 држава она траје 9 месеца, у 13 држава 7:/, или ф у 8 држава 7, у 9 држава 6, у 1 држави 5, у 3 државе 4 месеца а у 3 државе свега 3 месеца траје школсва година. И поред тога има доста одмора поред свих субота и недеља.

Према томе у 0,9%, држава деца похађају школу преко године 200 дана, у 70%/, свега 161 до 200 дана, а у 2306 само 100 до 160 дана.

Д. Љ. Витшоровић

Студентска беда у Америци

Број студената у Америчким Државама, који сами себе издржавају, врло је велики. Према званичној статистици, која обухвата 24 државе, има око 50000 студената оба пола, који делимично или потпуно себе издржавају. Овај број представља више од половине целокупног броја студената. Универзитет у држави Охио рачуна да има 95%/, студената, који себе на овај начин издржавају.