Učitelj

936 Учитељ

Ту су заступљени не само класици, већ и најмодернији писци различитих праваца. Књига је подељена на ове одељке: 1 Педагогија. Васпитање у опште. Циљ васпитања. 2 Култура и духовно образовање. 3 Школа, друштво и држава. 4 Народно васпитање. 5 Дисциплина. Морално васпитање. 6 Васпитање жене. Коедукација. 7 Дечје васпитање. Васпитање чула. 8 Школа, дечја душа и метод. 9 Нови методи и нове школе. 10 Учитељева спрема. 11 Читање и писање. 12 Настава матерњег језика. 13 Читанка и литература за децу. 14 Настава математике. 15 Научна настава. 16 Естетичко васпитање и васпитање за рад. 17 Религијско васпитање. 18 Економско и грађанско васпитање. 19 Физичко васпитање. На крају антологије налази се и кратка библиографија аутора унетих у књигу.

У времену, када је страна педагошка литература тако богата, али и тако скупа, оваква једна збирка добро нам је дошла. Једном сиромашном учитељу она је довољна, да га упути у разне педагошке правце, у разне методе и схватања и зато је нарочито препоручујем.

Радиша М. Стефановић

ХРОНИКА

Закон о називу наше Краљевине - На предлог г.Претседника министарског савета и Министра унутрашњих послова Њ. В. Краљ потписао је Закон о називу наше Краљевине и подели на управна подручја. По том Закону наша се држава од 3 октобра 1929 год. назива Краљевина Југославија и дели се на девет бановина. У истини овај догађај треба да поздрави сваки грађанин наше државе, исто тако и ми учитељи који можемо бити поносни, јер смо ми први предвиђали овакав назив назвавши још 1920 год. своје учитељско удружење југословенским.

По овом закону бановине су: Дравска са седиштем у Љубљани, Савска са седиштем у Загребу, Врбаска са седиштем у Бања Луци, Приморска са седиштем у Сплиту, Дринска са седиштем у Сарајеву, Зетска са седиштем у Цетињу, Дунавска са седиштем у Н. Саду, Моравска са седиштем у Нишу и Вардарска са седиштем у Скопљу. Постоји још и Управа града Београда под коју потпадају Београд, Земун п Панчево. На челу бановине стоји бан.

Истим Законом прописане су и дужности бана. Од просветних послова у дужност бана долазе ови: