Učitelj

Формални ступњеви 245

«стварање пуно живота само је онај способан, који је и сам остао жив, и није потонуо у море апстракција. Али и ово се може мирно да тврди: трезна, сама разумска природа неће моћи ни онда да наставу учини доживљајем за децу, кад отклони помоћ формалних ступњева, баш као што ће и учитељ са срцем пуним љубављу к животу и деци бити присиљен, да пружи, ако налази, да је нужно да одржи известан наставни ток.

Погледамо ли уназад, моћи ћемо сажето рећи: Сви они, који не настоје да продру преко поларитета живота к тоталитету, олакшавају тиме свој рад и сувише. Научник мисли, да је све учинио, ако се држи психичких закона, а наставник — уметник, ако наставно градиво учини живим. Али тиме обојица растржу оно, што треба да остане заједно. Закон и живот се не оповргавају, већ траже чак заповедно своје употпуњавање. Само онај, ко чује њихове захтеве, треба за нас да важи као мајстор, за чијим стопама тежимо да идемо.

Ружа Леринц

ПСИХОЛОГИЈА

Урођене склоности

Урођене или наслеђене склоности могу бити двојаке: индивидуалне, као резултат духовног наслеђа ближих предака или уже заједнице, па, према томе, особене; и опште, заједничке целоме људском роду, људима свих раса и времена. У ове последње као што смо већ видели спадају и инстинкти, а сем њих још и једна друга група урођених натона који немају оне специфичности које карактеришу инстинктивне диспозиције, и које зато зовемо општим, у смислу да код њих није унапред одређено које ће их све дражи изазвати и како ће се оне изразити, као што је то код инстинката. У томе смислу, дакле, на супрот специфичности и предодређености инстинктивних диспозиција, називамо ове општим урођеним склоностима,“) и ове су, као и оне прве, од великог значаја у животу појединаца и друштава, јер су и оне извор многих наших мотива, и оне формирају и омо-

») Види Учитељ бр. 2 и 3 1929 г.

Учитељ 18