Učitelj

ХРОНИКА

Закон о банској управи. — Објављен је Закон о банској управи. У својих 79 чланова овај Закон прописује надлежност и дужности бана, разних одељења и референата. За просвету се при бановини предвиђају просветна одељења. У делокруг ових одељења спадају сви послови који се односе на оснивање, уређење и рад народних школа и све дужности и права која су по Закону о народним школама имали обласни и срески школски надзорници. Затим, вођење надзора над повлашћеним књижарама, извештавање Министарства о нераспоређеним наставницима као и о потреби за наставнике, сазивање надзорничког већа на крају школске године, одобравање прекида школског рада због разних узрока, одобравање полудневне наставе, расправљање спорова између школ. надзорника и наставника, решавање жалби противу оцене школског надзорника и подношење извештаја о наставими просветиу бановини. Б.

Двадесетпетогодишњица од смрти Змај - Јове Јовановића. — Београдске основне школе прославиле су скромно, али срдачно и изразито, двадесетпетогодишњицу од смрти Чика Јове. Прослава је имала два дела. 24 октобра по свима школама извршена је комеморација у славу Змај-Јове. Поред уводне речи наставника о значају Змај-Јове као дечјег песника, ученици-це рецитовали су и певали Чика-Јовине песме. 28 октобра једна делегација од 200 ђака и 60 наставника-ца отишла је у Каменицу, на гроб Чика-Јове, где је извршен помен и где је г-ђа Др. Љубица Јовичић, школ. надзорница за град Београд, у лепој и песничкој речи глорификовала песништво Змај - Јове. Бокори цвећа и умилна дечја песма падала је нагроб Чика Јове и дух великога песника могао је бити задовољан, јер је у цвећу и песми пуштена захвалност оних за које је живео и којима је певао... И незаборав, јер га деца не могу заборавити.. Он је и данас дечји песник, још свеж и изразит онако исто, какав је био осамдесетих и деведесетих година, кад је уређивао свој „Невен“.

Али Јован Јовановић био је и народни песник више но ико и пре и после њега. Није он певао само деци; певао је и народу. У пуном смислу речи „национални бард“. Треба се сетити његових „Булића“, „Љулића увеоца“; Политичких и родољубивих песама, Преводних песама, „Снохватица о Киже,