Učitelj

УЧИТЕЉ — ИСЛТТЕГЈ

Јануар 1930 БЕОГРАД | Број5 Год.10

Уредништво „Учитеља“ честита Божић свима читаоцима „Учитеља“, католичке и православне вере.

ове рт о Ен ПНЕ

ПЕДАГОШКИ ПОКРЕТ И ШКОЛСКА РЕФОРМА

Христос као учитељ

Утицај личности на личност је један од битних услова васпитања вели проф. Ј. Адамс, (Еуоћшоп ој едие, Фћеоту р. 380). Нарочиту важну улогу игра личност учитељева у моралном васпитању где је учитељ у очима својих васпитаника извор моралвих закона и радњи. Како се Христов рад састојао поглавито у учењу, а и сам тражио од својих ученика да се не називају учитељима задржавајући тај наслов за себе: „Нити се зовите учитељи, јер је у вас један учитељ Христос" изнећемо овде у врло кратким потезима Христа само као учитеља обазирући се на захтеве модерне педагогије.

Међу главна својства доброг и успешног учитеља спадају: познавање циља и идеала васпитања, потпуно познавање предмета и људске природе, способност учења која укључује такт, симпатију, љубав и праведност, стрпљивост и наду и јаку вољу.

Учитељ мора познавати циљ и идеал васпитања као што вели Еоегзјег: ...пиг зе Белуцзје Егдећег Кбппеп леђћелуцазје Сћагакјеге РИдеп« (Еглећипс ипа 5ЗеЊзеглећиле 5. 10). Идеал треба да је сталан, натприродан јер без таког идеала васпитање није оно што би требало бити (»Уег да глашђе, ти! зепеп зегђИсћеп Нурофћезеп Сћагакфеге ЊИдеп 21 Кбппеп, дег ћај уот Уезеп ипа уоп дет РЕипдатепје дег Егдећипе Кејпе АЋпопо« Коетзјег 1610. 5. 14). Овде се баш види недостатак модер-