Učitelj

04 Учитељ

према деци, истинско одушевљење за њихово образовање, за њихову корисну забаву и одгајивањем у читању добре лектире за интелектуални, морални и естетички развој детета. Никаквих других мотива за покретање листа није смело бити. Ни осећање доколице, ни жудње за старачком поуком, ни учитељске побуде за децу, ни материјалних рачуна. И зато је Змај с „Невеном“ иступио пред децу и пред читалачку јавност потпуно као васпитач, као. педагог, као најискренији и најнепосреднији дечји друг и при: јатељ.

И „Невен“ је увек одлично пролазио. Радо је приман и радо, читан. Свака српска кућа сматрала је за дужност, да га има.

Оно, што га је чинило примамљивим и пријатним била је у првом реду сама сарадња Змајева у њему. Он је одмах почео у њему штампати своје толико хваљене дечје песме, којима је обично додавао слике или по њима писао стихове. Змај са својим опширним образовањем, са знањем језика и са познавањем страних литература, а имајући пред собом необрађено и празно поље дечје лектире, и знао је и умео је бирати и давати деци оно што: је најпробраније и најзанимљивије. Тако је „Невен“ доносио његове и туђе, од уредника пробране песме, разне забавне бајке и приповетке, популарно израђене поуке из разних грана науке, без сувог моралисања, приче из животињског живота, анегдоте, шаљиве ствари, слике, ребусе, загонетке, цртеже, уредничке упуте и напомене и у главном све што је добро за децу.

Тако су деца добила једро и корисно штиво, једну лепу забаву, која им је развијала вољу не само за читање, него и за покушаје у писању. Многи наши признати писци почели су своје: почетничко писање у „Невену“ и може се рећи, да је унеколико: његова заслуга, што су постали књижевници. Да поменемо само Шантића, Дучића, Ћоровића и Нушића.

Пре „Невена“ и у време његово много је и добро радио за. децу као и Змај и Чика Стева Поповић. Многе његове дечје књиге: Радован, Дан и ноћ, Невен цвеће, Божићње радове итд. штампао је Чика Стева, а у тим књигама редовно је сарађивао и Змај. Па му је и ту један плус његових заслуга. Чини нам се да је: штампао и неколико књига за децу под именом: Невенче, Предневенче, Међуневенче итд.

У историји наше педагогије и дечје литературе све ове. ствари Змајеве имаће своје знатно место и приказаће Змаја као