Učitelj

Змај Јован Јовановић 355

нашег практичног педагога, који је умео дати деци оно, што треба, омилити им читање, спремати их за веће ствари и унети у наш народни живот једну једру и здраву садржину.

ДЕЧЈЕ:ПЕСМЕ

Али оно, што је дало највећу снагу и значај Змајевом или како су га деца назвала Чика Јовином књижевном гласу, то су његове песме, које је писао о деци и за децу.

И наша историја књижевности и сви критичари њени једногласно су дали Змајевим дечјим песмама највеће признање и највећи ореол у круни свега његова стварања.

Змај је несрећним случајем, погубио своју породицу, и жену и децу. М утучен болом, коме је дао одушке и утехе у својим „Ђулићима увеоцима“, он, човек одрастао у пуној породици, имајући јака породична осећања и, што је врло важно, упоређујући квареж и назадак код одраслих са невиношћу дечјом, шибао је оне прве у сатири и шаљивим листовима и свечано се одлучио, да живи и да се сав посвети српској деци. И то је урадио и себи као песник, мимо остале песнике створио заслугу, да је он једини умео писати за децу и да му велики део славе чине његове дечје песме које ће вечно остати и које ће се вечно читати, јер те су његове песме са срца, из непосредног осећања песниковог, из дечјег живота и средине, казане дечјим тоном и језиком. А то није лако нити се то даје сваком.

Подражавали су Змају у том правцу певања за децу и Љуба Ненадовић и Војислав и Владимир Јовановић („Из детињства“) и Ћоровић („Полетарке“) и Чика Стева, али је све то било гледање одраслих на децу, писање старијих за мале. А Змај је имао тајну, коју је само он искористио, а то је: он се спустио међу децу, начинио се и сам дететом, запазио оно и заволео, што | су деца запазила и заволела. А највише од те тајне, која га је начинила највећим дечјим песником јесу — безгранична и искрена _ "љубав према деци и оштроумно познавање дечје психе, а то други нису имали. Прву, тј. љубав донео је од куће и са рођењем а живот и удес му ставио у руке дечју лиру. Друго, пак, познавање детета дала му је и кућа и друштво и његова правничка и меде-. цинска струка и јака начитаност и литература, којом је располагао .