Učitelj

360 Учитељ

за прву десетицу употребу прстију. Прсти су најприродније и најбоље „симболично“ средство за претстављање бројева. То потврђују и римске бројке, које су свакако постале према природној употреби прстију при бројању и рачунању. Прсте као репрезентанте бројева употребљавају врло често и одрасли, као помоћно средство. С тога је умесно да их примењујемо и у настави. Никакве бројне слике нису подесне, да се све операције претставе на стварно очигледни и једноставни начин. У обиму прве десетице најприроднија очигледност јесу петице у једноставном реду. После врло кратког вежбања, ученици сасвим лако без бројања одређују количину од 4 и 5 јединица у реду. Вежбање за овакво: схватање врло је важно и с једног другог гледишта. Зар неће ученици имати да шчитавају течно речи, чији су делови (слова) готово једнолики. А течно читање је могуће једино на 'основу готово моментаног схватања слова поређаних у речи. На ниједном наставном средству не може се таблица множења, као ни садржавање и делење, лакше и прегледније развити и претставити, као на бројном низу сређеном по петицама.

Лај монографски обрађује бројеве и до 10 предузима све четири основне радње истовремено. Од 10 даље препоручује, да се бројни ред образује путем операције с истим бројем. Тако Лај из практичних разлога напушта првашњи принцип. Међутим, с обзиром на значај асоцијативних веза, на које се и Лај позива, поступак у другој десетици треба да је исти каоиу првој. Тако је и сам Лај у свом практичном делу мрао напустити принцип очигледности помоћу бројних слика, и приближити се принципу сређеног природног реда. —

Цв. Ђ. Поповић

Комплексна настава ! разреда основне школе

Друго (зимско-пролећње) тромесечје. . 1 Живот деце за време зимског одмора.

Календар зимског времена. Месеци целе године и број дана у сваком. Зимска природа у причама, песмама, народним загонеткама и пословицама.

Живот деце за време зимског одмора. Игре. Празници. Учешће деце у домаћим пословима. Приче, цртежи, записи и састављање задатака о томе.

Читање чланака о зими.

П Град зими. А. Трговина у граду. 1 Излет на најближу пијацу. | а) Чиме се тргује на пијаци» Како је удешен пијац» Зашто су на пијаци мале тезге па чак и сандуциг Коу главноме ради на пијаци.