Učitelj

Школски утисци из Белгије _ 383:

зет својим пословима, замоли ме да сутра дан дођем још у 9 часова и да ће са мном бити цело пре подне. Ја му се љубазно захвалим на растанку.

Сутрадан била сам већу уговорено време код школе. Одмах ме је обрадовао саопштавајући да у Брислу овог лета постоји један курс за белгијске учитељице; да је он већ писао г-ђици управитељици тога курса, тражећи дозволу да ја могу присуствовати, и да се он нада да ћу ја за дан, два имати одговор позитиван, јер су и лане на једном таквом курсу биле две учитељице из републике Чиле. Ово ме је врло обрадовало. Затим смо отишли да обиђемо школу у Скауербеку. То је крај који се јако подигао после рата и броји око 212.789 становника. Сем ове општине Брисел сачињавају још 14 општина са укупно 834:356 становника, по' статистичким податцима од 31 децембра 1919 год. Школа у Скауербеку подигнута је 1922 год. и то много већа но што су њене потребе и данас. Зграда је потпуно модерна. Увучена је унутра, напред је двориште које није много пространо, али је лепо поплочано и засађено дрвећем. Над једним зидом у дворишту, налази се велика стаклена настрешница и ту је уза зид поређано пуно саксија лепог цвећа пошто је двориште мало да би цвеће по њему могло да буде засађено. Улазећи у зграду — улазимо у један огроман хол, одакле се на све стране улази у учионице. Треба да напоменем — да ни у једној земљи нисам видела оно што сам видела у Белгији и Холандији — савршено искоришћавање земљишта и још савршеније економисање простора у сваком погледу. Али су само школе увек имале за сва оделења о довољно простора. Ту су и простране учионице и још пространије сале, огромни ходници. Сваки спрат има своју терасу пространу која служи место дворишта.

Ова школа била је за девојчице, а одмах поред ње, само зид раздваја, апсолутно исто таква зграда је за дечаке. Улазимо у учионице — све су велике и лепе. Између учионица пространи ходници са пуно модерних умиваоника. Од пре три дана је настало ферије и већ су мајстори дошли да доведу у ред све оно што није исправно. Управитељицу нисмо затекли, она је већ била отпутовала на одмор.

„Нема случаја да је ма у којој женској школи управитељ мушкарац објашњава ми инспектор, кад сам му ја рекла како је у нашој престоници.

У свакој учионици клупе „за 25 до 28 ђака. Код њих се врши одабирање према интелектуалним способностима. Јако заостала деца се одвајају и њих је у једном разреду само 6—7. Сем учионица налази се једна огромна сала која служи за гимнастику и школске свечаности, затим сала где су смештена учила из прир. наука; пројекциона сала, кујна