Učitelj

Школски утисци из Белгије 385

" Хиперпродукција учитеља и учитељица у Белгији је врло велика. У самом Брислу данас их има 10.000; приморани

да раде по разним биро-има и приватним канцеларијама. Општина бриселска а и све веће у провинцији, траже још од

свих свршених учитеља један испит и према степену ранга,

„добија се место. Чим се појави једно упражњено место, добиће га први по рангу.

Али са свршеном Учитељском школом и положеним испитом који тражи општина (зато што учитеље белгијске не плаћа само држава него и општина) учитељ може радити само у 1,2, 3, 4, 5 и 6 години основне школе. ИМ ту један наставник предаје све предмете. За рад у 7 и 8 год. тражи се од учитеља-ца још 2 курса: курс из домаћинства и женског рада. Те курсеве приређује област, кад се пријави довољан број кандидата и бесплатан је. Ове године био је само курс за ручни рад, јер за курс за домаћинство није се пријавио довољан број. За овај курс за ручни рад било је пријављено 16 учитељица. Курс почиње маја месеца и то само 1 пут недељно до 18 јула; од 18 јула до 14 августа свакога дана од 85—12 пре подне и од 2—6 часова по подне. Од 15 августа до | септембра су слободне и имају један мали одмор. Од ! септембра део маја опет само један пут недељно. Почетком маја су испити. Исто толико траје и курс за домаћинство. Све ове кандидаткиње на овоме курсу, свршиле су прошле године и курс за домаћинство.

Требало је видети само онај рад на курсу. Осам часова форсираног рада свакога дана, са по једним малим одмором од 15. минута у 10 часова пре подне, и у 4 часа по подне. А уз то су сваке вечери имале да ураде по неки домаћи рад.

Ако су све учитељице белгијске као оне које сам на курсу видела, могу рећи да су скромније од наших.

У разговору са њима могла сам осетити, да свака од њих има једну солидну спрему за свој позив. Да, али 8 милиона белгијских становника живи на једном простору величине можда наше предратне Србије, и то живи много угодније, но ми и поред нашег изобиља у свему.

Хтела бих рећи нешто и о самоме курсу. Није он тако

"обичан као што му је и само име. Курсом је управљала на-

ставница методике у Учитељској школи. Часови су били подељени у три разне школе, јер је то потреба самога рада

"захтевала. Били су заступљени ови предмети: пројекције са

10 часова; технологија са 14 часова, методика са 2 часа. Затим моделовање са 28 часова, хигијена са 12 часова, цртање са 14 часова, агрикултура са 16, ручни рад са 12 И

жројење са 84 часа.

Учитељ - 25