Učitelj

Хроника 399

слава Рођендана Краљевог добила је обележје народне свечаности. Тога дана су се у Београду нашли спонтано и срдачно, братски и загрљено како се до сада није догодило: Загрепчанин и Београђанин, Загорац и Шумадинац, Сплићанин и Сремац, они са Саве и Драве са овима с Дунава и Мораве. Појаве тога дана су давнашње жаље и надања великих људи Хрвата, Словенаца и Срба 19 и 20 века. То је давнашњи идеал великана из свих делова простране Југославије. Те давнашње жеље, ти идеали у истини су испуњени тога дана кад је наше интегрално јединство одјекнуло и у душама и срцима свију и свакога који ову земљу воли.

Али 17 децембар не сме остати само израз поданичке верности; он мора значити и нешто више: завет да се дело народног уједињења очува и учврсти. Братство које се величанствено манифествовало у Београду и документовало на пријему делегација у дому Владаочевом, мора се васпитањем пронети кроз душу народне омладине. Народна школа и њени радници су ти на које највише пада овај задатак. Учитељи су свесни тога задатка и они ће радити на њему.

Закон о народним школама. — Од уједињења 1918 г. учитељство је кроз своју штампу скоро непрестано доказивало потребу, да се донесе један закон о народним школама, који ће важити за све основне школе у целој нашој држави, јер је и са националног и са школског гледишта било сасвим незгодно, да се и даље свака покрајина наша управља по старом законодавству какво је остало из доба пре рата. Нов, јединствен закон о народним школама за целу државу био је стална жеља целокупног учитељства организованог и удруженог у Југословенско учитељско удружење. Најзад се та жеља, после 12 година испунила: 5 децембра 1929 Њ. В. Краљ је на предлог господина Министра просвете а по саслушању господина Претседника „министарског савета изволео потписати нови закон о народним школама, који важи за целу нашу Краљевину Југославију. Нема више покрајинских закона. Престало је време кад се у Београду није знало какве су школе у Загребу и Љубљани и каква је школска организација тамо, као ни што се тамо није знало какве су школе и школско уређење у Београду. Имамо један закон, једно школско уређење од Ђевђелије до Триглава.

Нови закон о народним школама објављен је у „Службеним новинама“ од 9 децембра пр. године.