Učitelj

398 Учитељ

| __________________________________

_ Мирољуб, лист за децу. Уредник Милош С. Матовић, Суботица. Црнојевића бр. 6. Издавач Суботичко учитељско друштво.

Роробћик, редарозк; 151. Орган Југословенског учитељског удружења повереништво Љубљана. Излази у месечним свескама. Претплата 950 дин. годишње.

Напз Езвећи Мезеп ипа Жегдеп. дег 5 сћштејогтт т Озгегтегсћ. Улеп

Кам Епке: Меџе УУере Јарепавсћгћепретевипе ипа дет КЛ!аззетекаћте МЛеп.

тћ, Мештапи: ЕПетабепае. '1еп.

ХРОНИКА Дан Уједињења. –- Прослављање 1 децембра — Дана Уједињења — је симболизација дуготрајних напора, жртава

и страдања нашега народа за велико дело ослобођења и уједињења; епопеја великих искушења за велики национални идеал. Пијетет према жртвама и у исто време васпитање и одушевљење за нове нараштаје, који из акта прослављања црпе подстреке и инспирације за снагу и дела, којима се бране и чувају скупе народне тековине.

Празник Уједињења ове године имао је изузетно дубљи и шири значај. Нови назив наше Краљевине потврдио Е, најзад, дубоки смисао и идеју великих генерација, које су стварале дело ослобођења и уједињења. Име Југославија симболизира један народ, једну идеологију, једно осећање и васпитање.

Југословенски учитељи, који су први именом своје организације потврдили истину и мисао о јединствености нашега народа могли су се, збиља, осећати гордим и одушевљеним учествујући у манифестацијама прослављања годиш“ њице ослобођења и уједињења велике и моћне Краљевине

Југославије!...

Рођендан Њ. В. Краља. — 17 децембра пр. године на најсвечанији начин прослављен је у целој земљи Рођендан Њ. В. Краља. У Београду је тај дан прослављен свечаније него иједне године после уједињења. Свечаност је повећана особито тиме, што су тога дана престоницу посетили претставници. хрватских градова, депутација из Савскеи Приморске бановине, који су дошли да Краљу честитају дан рођења и да муу исто време поднесу изразе своје оданости. На тај начин про