Učitelj

328 Учитељ

рао одлагати своје учење ради тога што га слушаоци нису могли разумети: „Још вам много имам казати, али сада не можете носити“. Стрпљив је учећи мало по мало. Не жури и не очајава и ако има да изврши велико дело које му је чак јело и пиће. Кад наиђе на препреке не губи главу, него је миран и уверен да добро дрво мора на време донети добар плод. Не грди Натанаила ради кривог схватања вере него гледа да је полако преобрази. Неизмерно је стрпљив и кад би требао ружити ученике ради неверовања или маловерја и неразумевања увек се показује нада која долази из љубави.

За учитеља је потребна јака воља која се показује у сталном душевном миру. Он треба да је свој господар да не пада. у страст и срџбу. Расрдљивост и гнев... све што долази из наглог неуравнотеженог темперамента јест за учитеља животно проклетство. Јака се воља даље показује у одлукама и њиховом извршавању. С одлуком иде чврстоћа, постојаност и доследност. Изгледа да прави учитељ ради праве ствари инстинктивно, што је међутим последица воље која примењује широке принципе на сваки поједини случај. Проматрајући личност Христову упада у очи супериорност његове воље над вољом других као што вели Реађоду: „Јака воља, мирна свест о господарењу самим собом, аукторитет вође, поуздање које га омогућује да рекне да је живот основан на његовој науци основан на сигурном темељу“. (Језиз Себе апа «ће СвеаНар сћатасјег р. 58). Док су ученици престрашени он показује снагу своје личности са мирноћом и уравнотеженошћу. Одлуке потпуно извршава. Његово: „Ја вам кажем“ више вреди него све одлуке старијих. Заповеди су дефинитивне, позитивне и треба да их свако изврши као што је и Он чинио. Нико се још није усудио рећи: „Ко ме може оптужити ради греха“.

И ако узмемо са Катзером да учити значи давати своју властиту личност, давати своје властито мишљење, осећање и хтење не можемо наћи бољег примера од Христа, јер је Он у свему што каже и ради увек један, цео, који ставља целу личност у рад.

Добр. Милетић