Učitelj

-480 Учитељ

Закон о ауторском праву. — Обнородован је закон о заштити ауторског права. Закон истиче из обавезе наше Државе да приступи Бернској конвенцији. На конгресу. међународном књижевног и уметничког удружења у Београду 1928 "постављени су основи овога закона, који је још тада проглашен као узоран тип једног напредног закона.

Законом се на првом месту, заштићују домаћи аутори а, сем тога; постављају се повољни услови за коришћење дела страних књижевности.

Главне одредбе и тенденције су ове: заштићује се свако књижевно, научно и уметничко дело у најширем смислу ових "речи, на име: дела научна и лепе књижевности, предавања, говори и проповеди; музичка дела, нацрти, планови, земљописне карте, рељеви; ликовна, графичка и архитетонска уметност, инжињерска дела, фотографија и кинематографија и тако даље. |

Ауторско право је наследно и траје 50 година од смрти ауторове. Оно се простире и на дела створена и пре овога закона. Код анонимних дела и под псеудонимом ауторско право прелази на издавача. Поновно издање као и превод на туђ језик припада такође аутору.

За повреду ауторског права предвиђају се казне од 1000—60.000 динара или затвор од !—6 месеци.

Законом је допуштено:

а) прештампавање чланака из новина и периодичних "списа, ако то није од аутора изрично забрањено, са назначењем извора.

6) текстуално навођење појединих места из књижевних дела, али та позајмица не сме износити више од половине о"ригиналнога дела.

ву Састављање збирки из мањих књижевних дела или његових делова од више аутора, ако су те збирке намењене цркви, школи или настави уопште уз пристојну награћу ау"торима. в) Навођење појединих места из научних дела у школским уџбеницима. :

Заштита ауторског права постоји одавна у многим друтим земљама. За наше прилике овај закон је новина. |

Уредник Издавач – за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић претседник учитељ у Београду, Влада К. Петровић, Београд,

"Хајдук Вељкова бр. 1 Обилићев венац бр. 10