Učitelj

Хроника 795

Покојни Петар припадао је старијим генерацијама учитељ«ским, које су тако много проређене. Он је и својом спремом и «својим радом стајао у првим редовима учитељским. Био је једна репрезентативна појава за цео ред учитељски. Целокупним својим бићем чинио је част своме реду. Човек јаке ителигенције, чврсте воље и одлучан, несаломљив, човек који је у сваком послу улагао сву своју енергију и љубав. ИМ ако је био доста нежног здравља, ипак је био вазда ведар и расположен. Својим хумором могао је штоно реч „и мртвог да насмеје“ и друштво га је радо желело у својој средини.

Вредност покојног Пере запажена је и од надлежних и он «буде послат у иностранство да изучава препарирање и пуњење животиња. По свршеним студијама буде одређен на ондашњу Велику школу да уреди зоолошки кабинет, где је са успехом градио пуних десет година. На овом тешком послу здравље му је доста оронуло. На молбу Учитељског удружења Министарство просвете упутило га је на рад Школском музеју који је после једног пожара требало реновирати и допунити. И у овом је послу показао велико разумевање. Желео је да оправда наде које су полагане на њега, и успео је у томе. То тврде резултати његовог рада. Ко је у то време улазио у Школски музеј, могао је одмах видети да се ту радило са разумевањем и великом марљивошћу и вољом. МИ после свога пензионисања продужио је још неко време рад у истом.

Покојни Пера одликован је орденом Св. Саве петим и че твртим степеном, што значи да његов рад није остао незапажен.

И другови су ценећи рад пок. Пере одали му признање бирајући га за члана Главног одбора учитељског удружења и за члана Управног одбора учитељске задруге.

Покојни Петар рођен је у Вељковој Крајини јуна 1865 год. а старина му је из Тетова. Учитељску школу свршио је у Беотраду 1886 год.

Покојни Петар поред остале фамилије, оставља за собом „свог верног и узорног друга у животу, своју жену, госпођу Савку учитељицу у пензији, познату и неуморну радницу у многим хуманим и културним друштвима у Београду.

Слава и мир нека је пок. и врлом Петру Ђурићу а међу нама нека му је трајан спомен.

Ант. М. Стојиљковић

Уредник Издавач 5 за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић претседник учитељ у Београду, Влада К. Петровић, Београд Хајдук Вељкова бр. 1 · Обилићев венац бр. 10

Штампарија „ПРИВРЕДНИК“ Кнез Михаилова 3 — Београд